A dán miniszterelnök optimista: április közepétől fokozatosan lazíthatnak a járványügyi intézkedéseken

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Dánia húsvét után fokozatosan lazíthat a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseken, ha a jelenlegi pozitív tendencia folytatódik és a lakosság az elkövetkező két hétben az ésszerű viselkedésével útját állja a kór terjedésének – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtótájékoztatón Koppenhágában.

Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnökeFotó: Emmanuele Contini/NurPhoto

Azt mondta, a SARS-CoV-2 koronavírus elleni intézkedések hatásosnak bizonyultak, és úgy tűnik, a fertőzés lassabban terjed Dániában, mint amitől eleinte tartottak. Frederiksen szerint ez óvatos optimizmusra ad okot, de a dánoknak be kell rendezkedniük arra, hogy a határok egyelőre zárva maradnak.

Dánia viszonylag korán reagált szigorú intézkedésekkel a járványra. Március 14-én lezárta a határait, bezáratta az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat, és megtiltotta, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken.

Frederiksen a múlt héten húsvét végig meghosszabbította az intézkedéseket. A hétvégén arról írt, hogy reméli, nem vesz majd igénybe hónapokat, míg Dániában az élet lassan visszatérhet a szokott kerékvágásba.

Hétfő estig több mint 2500 fertőzöttet és 77 halálesetet jelentettek Dániából. Hírügynökségek szerint a fertőzések valós száma jóval magasabb lehet. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér