Máris több 10 ezer európai életét menthették meg a kormányzati intézkedések

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Imperial College London – aminek egy korábbi jelentése fordulópontot hozott a brit politikában – egy új tanulmányban 11 európai országot (Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság) megvizsgálva arra jutottak, hogy eddig 59 ezer ember életét menthették meg a koronavírus-járvány megfékezésére hozott kormányzati intézkedések.

Vizsgálták a társadalmi távolságtartás, az iskolabezárások, a kijárási korlátozások és a tömegrendezvények tiltásának hatásait, és egy új modell segítségével, számítógépes szimulációval azt számolták, hogy március végéig kb. 21 ezer és 120 ezer közötti halálesetet előztek meg így.

A fertőzések különböző mértékben jelentek volna meg az országokban, míg Spanyolországban a lakosságnak akár 15 százaléka is megfertőződhetett volna, addig Norvégiában csak 0,41.

Így nézett ki az EU-s vezetők múlt csütörtöki chatszobája.Fotó: Palazzo Chigi sajtóirodája/AFP

Axel Grandy professzor azt mondta, a kormányzati intézkedések máris életeket mentettek. „A pandémia hatása extrém – de sokkal rosszabb lett volna ezek nélkül a beavatkozások nélkül. A beavatkozások elengedhetetlenek a járvány ellenőrzéséhez” – mondta.

De azt is mondták, hogy még korai megmondani, milyen mértékben válnak be az intézkedések, mert 2-3 hét telik el a fertőzés és az esetleges elhalálozás között. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó