A szlovák miniszterelnök szerint "az is lehet, hogy szeptemberben már minden beindul, de lehet, hogy még jövő májusban is rajtunk lesznek a maszkok"

külföld
2020 március 31., 12:06

"A szlovákiai intézkedések szigorúak. Inkább maradjunk óvatosak, mint hogy később megbánjuk az egészet," mondta keddi sajtótájékoztatóján a szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ stratégiai főosztályának vezetője. Martin Smatana ismertette az intézet  legújabb járvány-előrejelzési modelljét, ami szerint 

július közepén tetőzhet a járvány Szlovákiában és azzal kalkulál, hogy a szlovák lakosság 3,2 százaléka fertőződhet meg a koronavírussal, ami mintegy 170 ezer embert jelent,

írja a Paraméter. Smatana hangsúlyozta, hogy bár a jövőt nem tudják megjósolni, most úgy tűnik, hogy sikerül elkerülnünk az olasz, spanyol vagy épp New York-i forgatókönyveket. Hozzátette: 

"Ha továbbra is tartjuk magunkat a szigorú intézkedésekhez, sikerülhet a világ azon öt országához tartoznunk, amelyek a legsikeresebben kezelik a járványt."

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Az új számítások szerint július közepén 7000 fertőzött szorulhat kórházi ellátásra, közülük 1000 betegnek lehet szüksége lélegeztetőgépre. Ennyi viszont nincs az országban. A Paraméter beszámolója szerint Igor Matovič miniszterelnök miután megköszönte az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók munkáját, kijelentette, hogy a hiányzó lélegeztetőgépek beszerezhetőek júliusra. 

"A cél az, hogy közös erővel egymást védjük, minimalizáljuk a lehetőségét annak, hogy valaki nem kaphat majd megfelelő egészségügyi ellátást"

mondta. Arra a kérdésre, hogy mikorra normálizálódhat az élet Szlovákiában, Matovič egyelőre nem tudott választ adni. Kijelentette: 

"az is lehet, hogy szeptemberben már minden beindul, de lehet, hogy még jövő májusban is rajtunk lesznek a maszkok."