Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt

POLITIKA
2020 március 31., 13:04

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben hétfőn a kormánypártok által elfogadott felhatalmazási törvényt és annak kormányzati végrehajtását – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

A szóvivő újságírói kérdésre azt mondta, az uniós bizottság vizsgálata során figyelemmel lesz a valótlanságot terjesztők büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre, ugyanis a szólásszabadságot és a média meg a véleménykifejezés szabadságát még a nehéz időkben is tiszteletben kell tartani.

Mamer ismertette az Európai Bizottság elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát. Ebben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az intézkedések meghozatala ne az EU-s szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek. Azt írta:

„Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz.”

Von der Leyen szerint az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, „nem tarthatnak határozatlan ideig”, és a kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék. A szóvivő végezetül arról tájékoztatott, hogy az uniós biztosok szerdai ülésükön megvizsgálják valamennyi uniós tagállam a koronavírus-járvány okán hozott rendkívüli intézkedéseit.

photo_camera Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

A Fidesz-KDNP törvényét sokan kritizálták Európában, például a volt olasz miniszterelnök, Metteo Renzi, aki a Twitteren azt írta: „azután, amit Orbán ma tett, az Európai Uniónak cselekednie kell, és arra kell készítenie, hogy meggondolja magát. Vagy – egyszerűen – zárja ki Magyarországot az Unióból”, bár az EU-ban jelenleg nincs ilyen kizárási mechanizmus. (Politico, MTI)