A kormánypárti többség megszavazta a felhatalmazási törvényt

POLITIKA
2020 március 30., 13:05

Az Országgyűlés kormánypárti kétharmados többsége megszavazta a veszélyhelyzetről szóló törvényt. A javaslatot hétfő délután 

137 igen, 53 nem, tartózkodás nélkül elfogadta.

A Fidesz-KDNP frakciók a szavazás során egyetlen ellenzéki módosítójavaslatot sem fogadtak be.

link Forrás

Az ellenzéki pártok a hétfői ülés előtt is közölték: hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek. 

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A koronavírus miatti veszélyhelyzetet a kormány március 11-én hirdette ki, de az Alaptörvény szerint külön parlamenti felhatalmazás nélkül az erről szóló rendelet csak 15 napig maradhatna hatályban. Az igazságügyi miniszter által benyújtott törvény arról szól, hogy ezt a határidőt a koronavírus miatti „veszélyhelyzet megszűnéséig” meghosszabbítaná, és egyébként is azzal számol, hogy így az országgyűlésnek 2020-ban már össze sem kellene ülnie. Ebben az időszakban a kormány gyakorlatilag rendeletekkel irányíthat: 

egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet és más rendkívüli intézkedéseket is hozhat.Az ellenzéki pártok korábban és a múlt heti szavazás előtt is jelezték: a javaslatot nem támogatják, mert aszerint a rendkívüli állapotnak nem lenne időbeli korlátja. A múlt hétfői ülés előtti egyeztetésen is bemutattak olyan javaslatot, amit készek támogatni, de a kormány nem volt hajlandó engedményeket tenni a szavazatokért cserébe.