Egy német falu temetőjében 4 éve kincset találtak, most, pár órával a határidő előtt jelentkezett az állítólagos tulajdonosa

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az alsó-szászországi Dinklage katolikus temetőkertjében 2016 júniusában bukkantak kertészek Krugerrand-aranyérmékkel és készpénzzel teli, elásott műanyag dobozokra. A kincs tulajdonosának 2017 márciusától számítva 3 év állt rendelkezésére, hogy jelentkezzen a pénzért.

Dél-afrikai, arany Krugerrand-érmék 2018. december 13-án Münchenben.Fotó: Matthias Schrader/AP

Hétfő este, alig néhány órával a határidő lejárta előtt kapott egy emailt Dinklage polgármestere egy brémai nőtől, aki a kincs tulajdonosának vallja magát – mondta el Carl Heinz Putthoff, a polgármester képviselője.

Putthoff szerint az arany értéke a megtalálás idejében kb. 481 ezer euró (173 millió forint) volt, ez időközben 24 százalékkal nőtt. Elmondta, hogy a nő szerint a kincs egy bűntényhez köthető, és az elhunyt apja hagyatékából származik.

„Az esetet innentől átadjuk az államügyészségnek” – mondta Putthoff, aki szerint az önkormányzat nem tudja megállapítani a nő szavahihetőségét.

A rendőrség és az államügyészség már a kincs megtalálásakor elkezdett nyomozni, hogy az arany nem származik-e illegális kereskedelemből vagy nem bűnözők ásták-e el a temetőben, de semmilyen erre utaló nyomot nem találtak.

Időközben a kertészeti cég munkatársa, aki kiásta a kincset, megtalálói jutalomra szóló igényt nyújtott be. De a polgármester-helyettes közlése szerint a község és a jogászok szerint sem tarthat rá igényt, mivel kiásott kincs nem elveszett tulajdonnak számít. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér