Egy német falu temetőjében 4 éve kincset találtak, most, pár órával a határidő előtt jelentkezett az állítólagos tulajdonosa

rejtély
2020 március 31., 15:56

Az alsó-szászországi Dinklage katolikus temetőkertjében 2016 júniusában bukkantak kertészek Krugerrand-aranyérmékkel és készpénzzel teli, elásott műanyag dobozokra. A kincs tulajdonosának 2017 márciusától számítva 3 év állt rendelkezésére, hogy jelentkezzen a pénzért.

Dél-afrikai, arany Krugerrand-érmék 2018. december 13-án Münchenben.
photo_camera Dél-afrikai, arany Krugerrand-érmék 2018. december 13-án Münchenben. Fotó: Matthias Schrader/AP

Hétfő este, alig néhány órával a határidő lejárta előtt kapott egy emailt Dinklage polgármestere egy brémai nőtől, aki a kincs tulajdonosának vallja magát – mondta el Carl Heinz Putthoff, a polgármester képviselője.

Putthoff szerint az arany értéke a megtalálás idejében kb. 481 ezer euró (173 millió forint) volt, ez időközben 24 százalékkal nőtt. Elmondta, hogy a nő szerint a kincs egy bűntényhez köthető, és az elhunyt apja hagyatékából származik.

„Az esetet innentől átadjuk az államügyészségnek” – mondta Putthoff, aki szerint az önkormányzat nem tudja megállapítani a nő szavahihetőségét.

A rendőrség és az államügyészség már a kincs megtalálásakor elkezdett nyomozni, hogy az arany nem származik-e illegális kereskedelemből vagy nem bűnözők ásták-e el a temetőben, de semmilyen erre utaló nyomot nem találtak.

Időközben a kertészeti cég munkatársa, aki kiásta a kincset, megtalálói jutalomra szóló igényt nyújtott be. De a polgármester-helyettes közlése szerint a község és a jogászok szerint sem tarthat rá igényt, mivel kiásott kincs nem elveszett tulajdonnak számít. (MTI)