Drámai felvételek egy madridi tábori kórházból

külföld
2020 március 31., 04:13
link Forrás

Videót forgathatott egy madridi vásárcsarnokban felállított tábori kórházban az El País. Itt akár 5500 kórházi ágy és 500 intenzív osztályi ágy felállításával is számolnak, és bár jelenleg ennél kevesebb áll, mégis olyan tömegről van szó, ami az egészségügyi szakembereknek is újdonság. 

A videóban nyilatkozó orvosok szerint bár tudták, hogy kell egy ilyen tábori kórházat felállítani, most Madridban, a koronavírus-járvány egyik globális gócpontjában olyan gyorsan kellett dolgozni, hogy muszáj volt improvizálni. Különösen az oxigén bekötése jelentett gondot, hiába dolgoztak alkalmanként egyszerre 280-an is ezen, civilek és katonák egyaránt, emiatt csúszott kicsit az Ifema vásárcsarnok 5-ös számú pavilonjában felállított ideigelenes kórház átadása.

Az orvosok szerint a cél a madridi kórházak tehermentesítése, amelyek egyszerűen nem bírnak egyszerre annyi tüdőbeteget fogadni, mint ahányra most szükség lenne. Szerintük nem csak az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan érkeznek, hanem hogy szemben a megszokottal, hosszabb ideig is kell kórházban maradniuk a betegeknek, ami végképp megterheli a rendszert. Úgy számolnak, még 4-6 hétig lesz rájuk szükség, utána talán enyhül a nyomás.

Érdemes az El País angol, illetve spanyol nyelvű riportjait is elolvasni ennek a tábori kórháznak, dolgozóinak, betegeinek mindennapjairól.