Törökország szabadon engedne 90 ezer rabot a koronavírus-járvány miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Törökország 90 ezer rabot tervez kiengedni a börtönökből az új típusú koronavírus-járvány miatt egy, a parlament elé benyújtott törvénytervezet értelmében – közölte ankarai sajtótájékoztatóján Cahit Özkan, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Azt mondta, a javaslatot az AKP és a parlamenti szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) készítette elő, és terrorizmussal kapcsolatban, valamint nemi erkölcs elleni, és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűntettekért, továbbá szándékos emberölésért, illetve nő elleni erőszakért elítéltekre nem vonatkozik a tervezet. A többi fogoly közül is csak azokra, akik büntetésük legalább felét már letöltötték – mondta.

Özkan azt mondta, ezen felül az érintettek kb. fele, nagyjából 45 ezer ember házi őrizetbe kerülhet, köztük a 65 év felettiek, és azok a nők, akiknek 6 évnél fiatalabb gyerekük van, illetve azok a betegek is, akik orvosilag igazoltan nem tudnának gondoskodni magukról.

Törökország börtöneiben kb. 300 ezer elítéltet tartanak fogva. A felügyeletükért és az ellátásukért további 150 ezer büntetés-végrehajtási alkalmazott felel.

A tervezetről szóló vita jövő kedden kezdődik meg az ankarai parlamentben. Az AKP-nak 295 képviselője van a 600 fős török törvényhozásban, a többséget az MHP-val biztosítja, ami 49 mandátummal rendelkezik.

Törökországban a legutóbb hétfő este közölt adatokkal 10 827-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 168-ra pedig a járvány halálos áldozatainak a száma. Törökország az utóbbi egy hét alatt szinte megháromszorozta a napi koronavírus-tesztek számát, eddig közel 77 ezret végeztek el, ebből csak hétfőn 11,5 ezret. Az esetszámok kezdeti meredek emelkedése után péntek óta a tesztek számának növelése ellenére az új fertőzöttek számának napi alakulása nem fokozódott, sőt néhány százzal még mérséklődött is. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér