Törökország szabadon engedne 90 ezer rabot a koronavírus-járvány miatt

külföld
2020 március 31., 18:20

Törökország 90 ezer rabot tervez kiengedni a börtönökből az új típusú koronavírus-járvány miatt egy, a parlament elé benyújtott törvénytervezet értelmében – közölte ankarai sajtótájékoztatóján Cahit Özkan, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Azt mondta, a javaslatot az AKP és a parlamenti szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) készítette elő, és terrorizmussal kapcsolatban, valamint nemi erkölcs elleni, és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűntettekért, továbbá szándékos emberölésért, illetve nő elleni erőszakért elítéltekre nem vonatkozik a tervezet. A többi fogoly közül is csak azokra, akik büntetésük legalább felét már letöltötték – mondta.

Özkan azt mondta, ezen felül az érintettek kb. fele, nagyjából 45 ezer ember házi őrizetbe kerülhet, köztük a 65 év felettiek, és azok a nők, akiknek 6 évnél fiatalabb gyerekük van, illetve azok a betegek is, akik orvosilag igazoltan nem tudnának gondoskodni magukról.

Törökország börtöneiben kb. 300 ezer elítéltet tartanak fogva. A felügyeletükért és az ellátásukért további 150 ezer büntetés-végrehajtási alkalmazott felel.

A tervezetről szóló vita jövő kedden kezdődik meg az ankarai parlamentben. Az AKP-nak 295 képviselője van a 600 fős török törvényhozásban, a többséget az MHP-val biztosítja, ami 49 mandátummal rendelkezik.

Törökországban a legutóbb hétfő este közölt adatokkal 10 827-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 168-ra pedig a járvány halálos áldozatainak a száma. Törökország az utóbbi egy hét alatt szinte megháromszorozta a napi koronavírus-tesztek számát, eddig közel 77 ezret végeztek el, ebből csak hétfőn 11,5 ezret. Az esetszámok kezdeti meredek emelkedése után péntek óta a tesztek számának növelése ellenére az új fertőzöttek számának napi alakulása nem fokozódott, sőt néhány százzal még mérséklődött is. (MTI)