Háziorvosok a tisztifőorvosnak: Nincs elég védőfelszerelés, és az állam kötelessége lenne ezeket biztosítani

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hét szakmai ovosszakmai szervezet is cáfolja az országos tisztifőorvos kijelentését, miszerint elegendő védőfelszerelés áll rendelkezésre a háziorvosok számára. A háziorvosokat tömörítő szervezetek nyílt levelet tettek közzé, amelyben rögzítik: Müller Cecília többször hangoztatott állítása nem igaz, mert 

„nem a háziorvosok dolga a mostani koronavírus-járvány idején a védőfelszerelések beszerzése, hanem a járási hivatal kötelessége”.

Hozzáteszik: a két körben kiosztott

„praxisonkénti 50 darab sebészeti szájmaszk, valamint a 3 darab FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszútávú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban”.

Felhívják a figyelmet, hogy a nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve a tünetszegény és ezáltal nehezen felismerhető esetek révén a fertőzésnek.

A nyílt levelet aláírta

  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata,
  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa,
  • a Magyar Orvosi Kamara,
  • a Családorvos Kutatók Országos Szervezte,
  • a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége,
  • a Házi Gyermekorvosok Egyesülete
  • és a Háziorvosok Online Szervezet tagsága.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér