A kormány elvenné az önálló döntési jogot a polgármesterektől veszélyhelyzetben

Semjén Zsolt péntek este benyújtott egy törvényjavaslatot, ami többe között úgy változtatna a katasztrófavédelmi törvényen, hogy a veszélyhelyzetben gyakorlatilag elvenné a polgármesterek önálló döntési lehetőségét.

A jelenlegi katasztrófavédelmi törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületek vagy  a fővárosi közgyűlés hatásköreit a polgármester, illetve a főpolgármester gyakorolja. 

De ezt a részt Semjén módosítója most úgy alakítaná át, hogy az ilyen döntéshez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása is. Vagyis a megyei és a megyei, fővárosi védelmi bizottságoknak 5 napjuk lenne dönteni a településvezetők javaslatairól.

Ezek a védelmi bizottságok pedig a kormánynak vannak alárendelve: elnöke a megyei kormánymegbízott. A megyék többségében ezekre a posztokra kormánypárti politikusokat neveztek ki. A fővárosi kormánymegbízott például Sára Botond, aki tavaly őszig még Józsefváros fideszes polgármestere volt. (via Index)  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.