A kormány elvenné az önálló döntési jogot a polgármesterektől veszélyhelyzetben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Semjén Zsolt péntek este benyújtott egy törvényjavaslatot, ami többe között úgy változtatna a katasztrófavédelmi törvényen, hogy a veszélyhelyzetben gyakorlatilag elvenné a polgármesterek önálló döntési lehetőségét.

A jelenlegi katasztrófavédelmi törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületek vagy  a fővárosi közgyűlés hatásköreit a polgármester, illetve a főpolgármester gyakorolja. 

De ezt a részt Semjén módosítója most úgy alakítaná át, hogy az ilyen döntéshez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása is. Vagyis a megyei és a megyei, fővárosi védelmi bizottságoknak 5 napjuk lenne dönteni a településvezetők javaslatairól.

Ezek a védelmi bizottságok pedig a kormánynak vannak alárendelve: elnöke a megyei kormánymegbízott. A megyék többségében ezekre a posztokra kormánypárti politikusokat neveztek ki. A fővárosi kormánymegbízott például Sára Botond, aki tavaly őszig még Józsefváros fideszes polgármestere volt. (via Index)  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér