Közel harminc ingatlant adna át ingyen a kormány az egyházaknak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről”Ezt a címet viseli az a kormány által benyújtott törvényjavaslat, ami jó néhány másikhoz hasonlóan kedden késő este került fel a parlament honlapjára. 

A javaslat értelmében az állam 29 ingatlant adna ingyen egyházi tulajdonba. Az itt található listán többnyire idősotthonok, kisebb részben fogyatékossággal élő embereket ellátó intézmények szerepelnek. Az ellátást most is az egyházak végzik, viszont az ingatlanok eddig az állam kezében voltak. 

Tíz esetben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület lenne az új tulajdonos, kilenc esetben a református egyház, rajtuk kívül az evangélikus és a görögkatolikus egyház is kapna ingatlanokat.

A javaslat azt írja, Magyarország  „(...) a szociális és gyermekvédelmi feladatellátás színvonalának emelése érdekében erősíteni kívánja az egyházakkal való Alaptörvény VII. cikke szerinti együttműködését a bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményekben élő embertársainkról való gondoskodásban”.

A szöveg szerint, miután a két fél megállapodást köt a fenntartóváltásról, a feladatellátásról ellátási szerződést is kötnek. 

Címlapkép: Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke megszenteli a Szeretetszolgálat felújított győri központját 2019. november 29-én. MTI/Krizsán Csaba

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér