Megöltek egy újságírót Mexikóban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hétfőn agyonlőttek egy mexikói újságírót Veracruz államban. María Elena Ferralt nyolcszor lőtte meg egy maszkot viselő fegyveres egy motorról, amikor az újságíró épp kilépett egy közjegyzői irodából Papantla városában. Ferral kórházba szállították, de néhány órán beül belehalt a sérüléseibe.

Ferral a El Diario de Xalapa nevű lapnak írt, valamint alapítója volt a Quinto Poder de Veracruz nevű oldalnak, ami többek között korrupciós ügyekkel foglalkozott.

A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen, még nincs gyanúsítottja az ügynek. Ugyanakkor Ferral már 2016-ban is kapott fenyegetéseket egy helyi politikustól. A fenyegetések hatására védelmet kért az újságírók védelmére létrehozott állami bizottságtól, de később visszavonták a testőri védelmet.

Tavaly az országban 10 újságírót öltek meg. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér