Spanyolország: 100 ezer felett a fertőzöttek száma

külföld
2020 április 01., 13:32
Kutyasétáltatás Madridban, koronavírus idején.
photo_camera Kutyasétáltatás Madridban, koronavírus idején. Fotó: Juan Carlos Lucas/NurPhoto

Egyetlen nap sem regisztráltak még annyi halálos áldozatot a koronavírus-járvány miatt Spanyolországban, mint kedden. 864-en haltak meg az országban a fertőzés miatt 24 óra alatt, ezzel összesen 9053 áldozata van már a járványnak az országban. 

Ez azt jelenti, hogy Olaszország után most már Spanyolországban szedett legtöbb áldozatot a koronavírus, legalábbis a hivatalos adatok szerint. A fertőzöttek száma jelenleg 102 136. A jó hír, hogy az áldozatok számának növekedésével párhuzamosan a az egy nap regisztrált fertőzöttek, stagnálni látszik, sőt, az elmúlt napokan előfordult, hogy csökkent is. 

A kérdés most az egészségügyi szakértők szerint már nem az, hogy mikor éri el a spanyolországi járvány a tetőfokát, mert azt már vagy elérte, vagy hamarosan eléri; hanem hogy az ellátórendszert sikerült, sikerül-e felkészíteni úgy, hogy elbírja az extra terhelést a legnehezebb periódusban. 

Spanyolországot március 14-én zárták le, és az elmúlt két hétben csak rendkívüli esetben hagyhatták el a lakosok otthonaikat.   

A vírus behatolt már a kormányba is, megfertőzött három minisztert, és többek közt Pedro Sanchez miniszterelnök feleségét, és apósát is. (Reuters)