A munkába való visszatérést segíti a tömeges tesztelés Venetóban

Egészségügy
2020 április 02., 05:52

Új elemekkel bővül az olasz Veneto tartomány járványügyi stratégiája, amely korábban a széleskörű teszteléssel indult el: február 21 óta 106.238 tesztet végeztek itt - írja a Corriere della Sera. (Veneto-ban kevesebb mint ötmillióan élnek). Most azzal kísérleteznek, hogy a meggyógyultak vérplazmáját kiegészítő terápiaként hasznosítsák. A kísérlet a padovai és a bresciai kórházban zajlik, és része, hogy a pozitív és tünetekkel rendelkező betegeket otthoni olyan gyógyszerekkel kezeljék, amelyeket eddig csak kórházban alkalmaztak.

Elindították a "Covid-19 szerológiai diagnosztikai projektet", amely az antitestek kutatásával foglalkozik: a közkórházak 60 000 egészségügyi dolgozójának és az idősotthonok 20 000 alkalmazottjának vérét vizsgálják például meg. A projektben a kórházak dolgozóival kezdik, mivel ők vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve. Ezután önkéntes alapon tesztelik a termelő ágazatok munkavállalóit, akik vissza szeretnének térni a munkába.

"Van egy gyorstesztünk, ami a Covid-19 ellen védő antitesteket mutatja ki a vérből - magyarázta a lapnak Domenico Mantoan, Veneto tartomány egészségügyi főigazgatója. Ez egy kínai teszt, amelyet az egyetemek bevizsgáltak és 90%-osan megbízható, és azonosíthatóak vele a fertőzés szempontjából immunis személyek. Egy 100 ezer tesztből álló egységgel kezdik, de már 732 ezer tesztet vásároltak.

Egyfajta immunitási engedélyt kaphatnak így azok, akikben koronavírus antitesteket találnak - magyarázza Luca Zaia kormányzó. A termelés újrakezdését váró munkáltatók pedig kifizetik a teszteket alkalmazottaik számára - írja az olasz lap. Ezt követően a lakosság többi részét is letesztelik, hogy kiderüljön, kialakult-e a nyájimmunitás vagy sem, azaz, hogy Veneto lakosainak legalább 60%-a védve van-e a Covid-19 ellen.

A cikk elkészülésében közreműködött Gulyás András.