Horvátországban azok, akik nem tudnak dolgozni a járvány miatt havi 190 ezer forintot kapnak

külföld
2020 április 02., 12:43

Újabb, a munkahelyek megmentését célzó gazdaságélénkítő csomagot fogadott el csütörtöki ülésén a zágrábi kormány. Az MTI beszámolója szerint az új csomagban, amiről jövő héten szavaz horvát parlament, tartalmazza, hogy

  • a mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, áprilisban és májusban 4000 kuna (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól.
  • Azok a kis- és középvállalkozók, amelyek forgalma 50 százalékkal esik vissza a válság miatt, adómentességet kapnak, azok, amelyek forgalma 20 és 50 százalék között esik vissza, három hónap halasztást kapnak az adóterhek befizetése alól.
  • A nagy cégeknek a forgalmuk visszaesésével arányosan kell majd adót fizetniük.
  • A kormány eltekint attól, hogy az árut vagy szolgáltatást terhelő általános forgalmi adót a számla kiállítása után befizessék a vállalkozások, elég ezt a számla kiegyenlítése után megtenni.

A könnyítések a mostani javaslat szerint három hónapig lesznek érvényben, de a helyzettől függően további intézkedések is várhatók. Ezzel egyidőben a kormány

megtakarításokat rendelt el a minisztériumokban és a helyi önkormányzatoknál, valamint a szükségtelen tevékenységek leállítását.

A zágrábi kormány például visszamondta a többcélú harci repülőgépek beszerzésére kiírt januári tendert.