Kaliforniában fizetős kommunát hoztak volna létre azoknak, akik sok idegen ember szoros közelségében akarják eltölteni a házi karantén idejét

Egészségügy
2020 április 02., 07:37
  • A gazdag hülyék paródiája?
  • Médiahack csak úgy önmagáért?
  • Halál komoly vállalkozás?

Annak ellenére sem világos, hogy mi is volt igazából a napok alatt hírhedtté vált amerikai Harbor projekt, hogy komoly lapok írták meg az eredettörténetét, az alapítók pedig hétfőn jelentették be, hogy lefújják az egészet.

A beszámolók szerint egy Jay Jideliov nevű fickó, miután a Callision nevű New York-i mobiltelefonos cégének összes alkalmazottját kénytelen volt hazaküldeni, elgondolkodott azon, hogy milyen körülmények között szeretné eltölteni a járvány hátralévő idejét. Majd arra jutott, hogy lényegében egy felnőtteknek kitalált nyári táborban, olyan szoros összezártságban másokkal, ahogy akkor sem szokott élni egy felnőtt ember, ha nincs járvány, kivéve, ha mondjuk elmegy sátrazni egy nyári fesztiválra.

Jideliov néhány barátjával együtt ugyanis azt találta ki, hogy valahol Kaliforniában kibérelnek egy nagy villát, ahová olyan jelentkezőket várnak, akik havi 3000 (többágyas szobában) és 6000 dollár közötti ár ellenében együtt bekkelhetik ki a Karantén hónapjait. Nem is akárhogyan. 

Az e célra készített weboldalon - ezt tegnap óta privátra állították - leírtak szerint a jelentkezők nemcsak teljes ellátást kaptak volna, hanem társas programok kavalkádját is, a közös jógázástól a zenés és más típusú előadásokon, vitakörökön és közös dobolásokon át a kvízjáték-vetélkedőkig.

Az amerikai árakat ismerőknek azonnal feltűnhet, hogy a kért ár inkább alacsonynak tűnik ennyi szolgáltatás és teljes ellátás mellett. A szervezők ezt azzal magyarázták, hogy ez egy non-profit vállalkozás, aminek az az igazi célja, hogy jól tudják eltölteni az elszigeteltség idejét.

A már eltüntetett weboldalon olvasható krédójukban arról értekeztek, hogy a mentális épségük megőrzése végett találták ki az egészet, mert három hét otthoni elzártság kikészítette őket és nagyon vágytak már egy emberektől nyüzsgő, kreatív, közös munkára és közös alkotásra alkalmas karaténtípusra. 

A paródiagyanús projektet a leírás szerint úgy képzelték el, hogy a résztvevők csatlakozás előtt leteszteltetetik magukat és negatív eredmény esetén költözhetnek be, aláírva azt, hogy a fertőzés esélye így sem nulla, de ők vállalják az esetleges következményeket. Az indulásnak ezért volt az az egyik feltétele, hogy a piacon megjelenjenek a megbízható és szabadon megvásárolható koronavírus-gyorstesztek. Odabent a szálláson, ellátáson és programokon felül rendszeres egészségügyi ellenőrzés várta a résztvevőket a külvilágtól elszigetelt helyszínen.

A terv azonban akkora beszólásözönt váltott ki online, hogy a két alapító, Jideliov és Mikhail Larionov a Guardiannek azt nyilatkozták, hogy lefújják a tagtoborzót, hogy ne menjenek szembe a Fehér Ház vírusügyi ajánlásaival. A visszakozásban szerepe lehetett annak is, hogy perrel fenyegette meg őket az az ingatlankiadással foglalkozó floridai cég, amelyiknek az egyik kiadó házáról készült fotóját  a reklámoldalukon felhasználták.