Németország európai ügyekért felelős minisztere szerint a feszültségcsökkentés egyértelmű jelére van szükség a magyar kormány részéről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„A megértés és a deeszkaláció világos jelére van szükség a magyar kormány részéről” – mondta a Die Weltnek adott interjúban a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere. Michael Roth szerint be kell vezetni egy úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amelynek révén rendszeresen valamennyi EU-tagországban megvizsgálják a jogállamiság elveinek érvényesülését. Ha ez megvalósulna, akkor  nem lehetne azzal vádaskodni, hogy „pellengérre akarunk állítani” egyes országokat. Hozzátette: pénzügyi szankciókkal kell sújtani az alapértékeket megszegő tagországokat. Szerinte

nem lehetne megmagyarázni a német lakosságnak, hogy hogyan fordulhat elő, hogy egy ország EU-s forrásokból finanszírozza az állami beruházások nagy részét, „és aztán megsérti az EU elveit”.

Steffen Seibert kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a válsághelyzet mindig azt jelenti, hogy „eljött a jogállamiság ideje”. Arra kérdésre, hogy 

a demokrácia magyarországi leépítése miatt Angela Merkel kancellár megkeresi-e Orbánt, 

nem válaszolt egyértelműen, szerinte ez volt az oka, hogy a német kormány csatlakozott a holland külügyminisztérium által a 13 csatlakozó tagállam nevében kiadott „fontos nyilatkozathoz”. Hozzátette: a koronavírus-járvány „gigantikus kihívás”, de a járvány elleni intézkedésekkel „az európai alapelvek és értékek keretén belül kell maradni”, vagyis tiszteletben kell tartani az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot és a sajtó, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér