Amerikában bevezethetik a maszkviselést

Az amerikai járványügyi központ (CDC) csütörtökre meggondolta magát, és szakítani látszik a szájmaszkok viselésével kapcsolatos eddigi merev álláspontján. A CDC eddig ebben a maszk viselését szintén fölöslegesnek tartó WHO álláspontját követte. Tekintettel arra, hogy egyre több bizonyíték van rá, hogy a járványt még tünetmentes fertőzöttek is terjeszthetik, most mégis legalább ajánlani fogják az amerikaiaknak a védőmaszk viselését.

Bizonytalanságot jelen pillanatban csak Donald Trump okoz, aki még ingadozik a kérdésben, így például csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amikor bejelentette, hogy kormánya "szabályozással készül előállni" a maszk viseléséről, sietve hozzá is tette, hogy a maszkok viselése teljesen önkéntes lesz. "Ha az emberek hordani akarják, hordhatják" - mondta, bár ez eddig se volt máshogy, büntetni azért nem büntették a maszk viselését.

A CDC a New York Times értesülései szerint eredendően azt javasolta, hogy közösségi terekben, például gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban mindenki viseljen maszkot, megelőzendő, hogy önkéntelenül is terjesszék a betegséget. Erre szövetmaszkot ajánlanának, hangsúlyozva, hogy az N95-ös (PFF2-es), illetve a sebészi maszkokra a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak van szükségük, a számukra kell megőrizni a készleteket.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.