Amerikában bevezethetik a maszkviselést

külföld
2020 április 03., 04:24

Az amerikai járványügyi központ (CDC) csütörtökre meggondolta magát, és szakítani látszik a szájmaszkok viselésével kapcsolatos eddigi merev álláspontján. A CDC eddig ebben a maszk viselését szintén fölöslegesnek tartó WHO álláspontját követte. Tekintettel arra, hogy egyre több bizonyíték van rá, hogy a járványt még tünetmentes fertőzöttek is terjeszthetik, most mégis legalább ajánlani fogják az amerikaiaknak a védőmaszk viselését.

Bizonytalanságot jelen pillanatban csak Donald Trump okoz, aki még ingadozik a kérdésben, így például csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amikor bejelentette, hogy kormánya "szabályozással készül előállni" a maszk viseléséről, sietve hozzá is tette, hogy a maszkok viselése teljesen önkéntes lesz. "Ha az emberek hordani akarják, hordhatják" - mondta, bár ez eddig se volt máshogy, büntetni azért nem büntették a maszk viselését.

A CDC a New York Times értesülései szerint eredendően azt javasolta, hogy közösségi terekben, például gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban mindenki viseljen maszkot, megelőzendő, hogy önkéntelenül is terjesszék a betegséget. Erre szövetmaszkot ajánlanának, hangsúlyozva, hogy az N95-ös (PFF2-es), illetve a sebészi maszkokra a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak van szükségük, a számukra kell megőrizni a készleteket.