Két hónappal a járvány kirobbanása előtt függesztették fel a programot, amivel ilyen világjárványokat jeleznének előre

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Két hónappal azelőtt, amikor jelen ismereteink szerint a kínai Vuhanban megfertőződött az első ember a mostanra világjárványt okozó új típusú koronavírussal, Donald Trump kormánya felfüggesztette azt a kétszáz millió dolláros, a pandémiák korai előrejelzését szolgáló programját, aminek a célja éppenséggel az lett volna, hogy például kínai, de más országbeli orvosokat is kiképezzenek arra, hogyan lehet felfedezni egy hasonló fenyegetést, és hogyan kell reagálni rá, írja a Los Angeles Times.

A 2009-ben a külföldi segélyezésért felelős amerikai kormányszerv, a USAID által indított programban 1200 kórokozót, köztük több mint 160 új típusú koronavírust azonosítottak potenciális veszélyforrásként. A PREDICT névre keresztelt program részeként hatvan külföldi orvosi labor - köztük a SARS-CoV-2-t végül azonosító vuhani laboratórium munkatársait támogatták és képezték ki.

Szeptemberre azonban elfogyott a pénz. Leállt a terepmunka, a PREDICT-ben résztvevő szervezetek munkatársaik tucatjait bocsátották el, mert Trump és kormánya úgy döntött, nem fogják folytatni. Szerdán aztán a USAID rendkívüli segélyként 2,26 millió dollárt utalt a program folytatására, hogy szakértőket küldhessenek a külföldi laborokba segíteni a járvány megfékezését. A PREDICT vezetői szerint ez aligha lesz elég a program eredeti céljainak megvalósításához. "Nézzék, hát a nevünkből is következik, hogy mi előrejelezni (angolul: to predict) akartuk a világjárványt, mielőtt bekövetkezne. Ez volt az izgalmas része a programnak, és ezért a részéért aggódom" - nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Peter Daszak, a PREDICT program egyik kulcsszereplőjének, az EcoHealth Alliance-nek az elnöke.

Daszak szerint most aztán végleg életbevágó volna, hogy "ne vessük el a nagyszabású, proaktív, előrejelző programot, amely még azelőtt el akarja kapni a világjárványokat, hogy azok kirobbanhatnának. Törölni egy programot, amely bármilyen módon csökkentheti egy hasonló világjárvány kockázatát, minden szempontból szűk látókörű döntés".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér