Az egyik, nálunk is népszerű büdös poloska Törökországban a világ mogyorótermését fenyegeti

ÁLLAT
2020 április 04., 16:31
photo_camera A negatív hős.

Egy Törökországban pár éve feltűnt inváziós bogárfaj a világ mogyorótermését fenyegeti, mivel ezt az alapvetőnek hitt csonthéjast nagyrészt egyetlen országban termesztik: a teljes világtermelés 70 százalékát adják a törökök. Az országban hirtelen elszaporodott ázsiai márványospoloska azonban a mogyoró lelkes kártevője, és a friss becslések szerint az idei termés 30 százalékát is elpusztíthatja, ha nem tudnak kitalálni ellene valamit.

Az eredetileg északkelet-Ázsiában honos faj a klíma melegedésével az utóbbi időszakban az egész világon elterjedt, a kontinensek közötti távot repülés helyett hajón szállított kínai konténerekben megtéve. Mivel idegenben nem nagyon vannak természetes ellenségei, villámgyorsan szétszóródott, az Egyesült Államokban például már rettegett mezőgazdasági kártevőnek számít. De Magyarországon is sokat találtak belőle: a lakásokba beköltöző büdösbogarak egy része nálunk ázsiai márványospoloska.

A törökök januárban konferenciát rendeztek arról, hogy a rettegett poloskát hogyan lehetne visszaszorítani rettegett ellensége a szamurájdarázs segítségével. Ez a büdösbogár eredeti élőhelyén ugyanis közel sem annyira nyüzsög, mint idegenben. Ennek az az oka, hogy van egy nemezise, a mindössze két milliméteres, fullánkkal sem rendelkező kis szamurájdarázs, az ugyanis a poloska petéibe petézik. 

De a szakértők attól tartanak, hogy az ellendarazsakat ennyire gyorsan azért nem lehet hatékonyan bevetni. A világ mogyorós csokijainak a sorsa a következő hetek törökországi időjárásáról is függ. Ha aránylag hideg a tavasz, a poloskák később aktivizálódnak, így a mogyorótermések fala meg tud vastagodni annyira, hogy ellenálljon a szájszervüknek. Ha hamar van meleg - és a jóslatok ezt mondják - akkor rosszul jár a mogyoró.

(via Guardian)