Keir Starmer lett a Munkáspárt új elnöke

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Keir Starmert választották a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt új vezetőjévé.  Az 57 éves Starmer győzelmét a párt szombaton, több hónapos választási procedúra után jelentette be.

Keir Starmer és Jeremy CorbynFotó: BEN STANSALL/AFP

A Munkáspárt eddigi vezetője, a 70 éves Jeremy Corbyn a december 12-én tartott nagy-britanniai parlamenti választás után mondott le, de utódja megválasztásáig ügyvezetőként ellátta a pártvezetői feladatokat. A Guradian értékelése szerint ezzel véget ért Corbyn korszaka, amit az éles balra tolódás jellemzett. Starmer várhatóan mérsékeltebb irányt fog képviselni. 

 A Munkáspárt a decemberi választáson 1935 óta nem tapasztalt súlyosságú vereséget szenvedett: alsóházi frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra, szavazataránya 7,8 százalékponttal 32,2 százalékra csökkent. (Guardian/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!