Magyar Orvosi Kamara: Nem megoldás az egészségügyi dolgozóknak adott 500 ezer forint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500 ezer forintos, egyszeri juttatásról. Tudjuk viszont, hogy Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal” – közölte az érdekképviseleti testület.

Azt írták, januárban mértéktartó javaslatot tettek a bérrendezésre, mert az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent.

„Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet” – írja a kamara.

Azt elismerik, hogy az alacsony bérezés miatt a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatás is sokat segít, de azt írják, a magyar orvostársadalom bajára „nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés”. „Azt várjuk és kérjük a Kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el” – zárul a közlemény.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér