Második hullámtól tartanak a japán fővárosban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Szato Juki, egy tokiói startupcég alkalmazottja otthonról próbál dolgozni március 23-án.Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

Tokióban egyetlen nap alatt 130-cal nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, a város kormányzója arra figyelmeztet, hogy új szakaszába léphetett a járvány, amelyet eddig viszonylag jól tudott kezelni Japán. A 130 milliós szigetországban mindössze 3139 megbetegdést és 77 halálesetet regisztráltak.

Szombaton viszont rekordot döntött az új megbetegedések száma: 522 új vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba, és a halálos áldozatok száma is megugrott: 14 halálesetet jegyeztek fel egyetlen nap alatt.

Juriko Kojke, Tokió kormányzója vasárnap reggel rádióinterjúban hívta föl a főváros 13 millió lakosának a figyelmét arra, hogy a járványnak nincs vége, ezért mindenki maradjon otthon, és tartsa be a biztonsági szabályokat.

A japánok egyébként a tapasztalatok szerint fegyelmezetten követik a járványügyi hatóságok utasításait. Az iskolák zárva tartanak az országban február vége óta, de az emberek mozgását nem korlátozzák, csak járvány egyes gócpontjaiban vannak érvényben helyi karanténintézkedések. A nagy tömegrendezvényeket természetesen lefújták, március 24-én pedig a júliusban rendezendő tokiói olimpiai játékok elhalasztását jelentette be Abe Sinzo kormányfő. (Guardian, Business Insider, Wikipedia)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér