Második hullámtól tartanak a japán fővárosban

Egészségügy
2020 április 05., 08:06
Szato Juki, egy tokiói startupcég alkalmazottja otthonról próbál dolgozni március 23-án.
photo_camera Szato Juki, egy tokiói startupcég alkalmazottja otthonról próbál dolgozni március 23-án. Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

Tokióban egyetlen nap alatt 130-cal nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, a város kormányzója arra figyelmeztet, hogy új szakaszába léphetett a járvány, amelyet eddig viszonylag jól tudott kezelni Japán. A 130 milliós szigetországban mindössze 3139 megbetegdést és 77 halálesetet regisztráltak.

Szombaton viszont rekordot döntött az új megbetegedések száma: 522 új vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba, és a halálos áldozatok száma is megugrott: 14 halálesetet jegyeztek fel egyetlen nap alatt.

Juriko Kojke, Tokió kormányzója vasárnap reggel rádióinterjúban hívta föl a főváros 13 millió lakosának a figyelmét arra, hogy a járványnak nincs vége, ezért mindenki maradjon otthon, és tartsa be a biztonsági szabályokat.

A japánok egyébként a tapasztalatok szerint fegyelmezetten követik a járványügyi hatóságok utasításait. Az iskolák zárva tartanak az országban február vége óta, de az emberek mozgását nem korlátozzák, csak járvány egyes gócpontjaiban vannak érvényben helyi karanténintézkedések. A nagy tömegrendezvényeket természetesen lefújták, március 24-én pedig a júliusban rendezendő tokiói olimpiai játékok elhalasztását jelentette be Abe Sinzo kormányfő. (Guardian, Business Insider, Wikipedia)