Meghalt William Frankland, az allergiakutatás úttörője

GYÁSZ
2020 április 05., 16:41

Meghalt 108 éves korában William Frankland brit immunológus, „az allergia nagyapja”, akit az allergiakutatás megalapozójának tartanak - írta a BBC. Az immunológus egy brit idősotthonban hunyt el április 2-án. 

Úttörő munkája során szénanáthás betegei szenvedését azzal enyhítette, hogy szűrni kezdte a pollent. A londoni St. Mary Kórház tetejére pollencsapdát szerelt, hogy a levegőben szálló pollen fajtáit azonosítani tudja. Innen ered a későbbi napi pollenjelentés. 

Hét évtizedet felölelő karrierje kezdetén katonaorvos volt a második világháborúban, hat évéből három és felet japán hadifogságban töltött. Legtöbbet a St. Mary Kórházban dolgozott, ahol Alexander Fleming, a penicillin feltalálója munkatársai közé tartozott. 2015-ben a Brit Birodalom Rendjének tagjává nevezték ki. 

Anna hercegnővel 2015-ben
photo_camera Anna hercegnővel 2015-ben Fotó: DOMINIC LIPINSKI/AFP

Március 19-én volt 108 éves, ebből az alkalomból interjút adott, melyben elmondta, hogy hosszú életét a szerencsének köszönheti. „Nagyon sokszor kerültem a halál közelébe: 1918-ban volt a spanyolnátha világjárványa, hadifogságba kerültem, egyszer pedig anafilaxiás sokkot kaptam egy trópusi rovar csípésétől, de valahogy mindig megúsztam” - mesélte. 

Születésnapjára árnyékot vetett az új koronavírus-világjárvány, mert az idősotthonban, ahol lakott, megtiltották a látogatást. Két gyerekével kivételt tettek, de csak biztonságos távolságot tartva találkozhattak vele. (MTI)