MSZP: A munkanélküli ellátás legyen havi 100 ezer forint, a jelenlegi 3 helyett 9 hónapon át!

POLITIKA
2020 április 05., 11:32

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke a Népszavában közölt nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. Azt írta:

„A helyzet úgy áll, hogy egy csónakban vagyunk: jelenleg Ön áll a kormányrúdnál, de a csónakunk motorja lefulladt, a tenger erősen hullámzik, az utasok félnek, és érdemi intézkedés nélkül emberi tragédiák fognak bekövetkezni.”

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tart az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. május 26-án.
photo_camera Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tart az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. május 26-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A levélben három fő kérése van:

  1. Adjunk esélyt az embereknek a válság túlélésére, hogy senki ne maradjon jövedelem és ellátás nélkül!
  2. Adjunk esélyt a vállalkozásoknak a válság túlélésére, az emberek munkahelyének megtartására!
  3. Adjunk esélyt az önkormányzatoknak a szociális háló megerősítésére!

A szocialisták többek között azt javasolják, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozás elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben alkalmazza tovább a munkavállalókat és ezért az állami költségvetés vállalja át a bér és járulékai 80 százalékát, illetve, hogy „a munkanélküli ellátás időtartama emelkedjen kilenc hónapra, a jelenlegi három hónapról, és az álláskeresési járadék nettó összege minden esetben érje el a 100.000 forintot”. (Népszava)