Olaszországban először csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Kórházi dolgozók névre szóló maszkjai CremonábanFotó: MIGUEL MEDINA/AFP
  • A legrosszabb napon, március 27-én még 969-en haltak meg koronavírusban, míg ma 525-en, ami két hete a legalacsonyabb napi adat. Eddig összesen 15887 áldozatról tudunk Olaszországban.
  • Ez már a második olyan nap, amikor kevesebb a használatban lévő intenzív ágy, mint előző nap.
  • Az viszont először fordult elő, hogy csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, igaz, csak 61 fővel, 28949-re.
  • Az igazoltan fertőzöttek száma 2972-vel nőtt egy nap alatt, ami még mindig jelentős, 3 százalékos emelkedés, de ez az arány kétszer ekkora volt még március 20-án. A diagnosztizált fertőzöttek száma ezzel túllépte a 91 ezret.
  • Szombat óta 819 embert nyilvánítottak gyógyultnak, összesen eddig majdnem 22 ezret.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője pozitívnak nevezte az elhunytak számának napi csökkenését. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken a kórházba szállítottak és intenzíven kezeltek száma. Hozzátette, hogy hetek óta először nem volt szükség a kórházi betegek más tartományba történő áthelyezésére Lombardiából, mivel a csökkenő számok miatt elegendő hely van a kórházakban. 

Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal felelőse szerint az adatok azt mutatják, hogy a járványgörbe elérte a tetőzést, és csökkenésnek indult. „Maradjatok továbbra is otthon” - üzente az olaszoknak, és megjegyezte, hogy az április 13-ig tartó kijárási korlátozás lejárta után megkezdődhet az úgynevezett második fázis, ami viszont nem jelenti az óvintézkedések teljes feladását. 

Úgynevezett szolidaritási asztal, ahonnan azok vehetnek, akik nem tudnák megvenniFotó: CARLO HERMANN/AFP

A gócpontnak számító Lombardia kormányzója bejelentette, hogy hétfőtől 3,3 millió szájmaszkot osztanak szét ingyen. Ebből 300 ezret a gyógyszertárakban, a többit a városok különböző pontjain. Attilio Fontana tartományi elnök arra kérte a lakosokat, azok vegyenek át szájmaszkot, akik eddig még nem tudtak beszerezni. Akinek továbbra sem jut, azok sállal, kendővel takarják el orrukat, szájukat. 

Az 1,3 milliós Milánóban 900 ezer szájmaszkot osztanak szét. Ezzel egy időben kötelező lesz a szájmaszk használata az utcákon. Aki szájmaszk nélkül tartózkodik az utcán, azt 400 euró (több mint 140 ezer forint) bírságra ítélik. Ugyanezt bevezették Toszkánában is. Olaszország többi részén nem kötelező a továbbra is nehezen beszerezhető szájmaszk használata, ugyanakkor a nyitva tartó üzletek többségébe nem engednek be szájmaszk és védőkesztyű nélkül. 

A húsvéti ünnepek és a rendkívüli jó idő miatt tovább szigorították az ellenőrzéseket. Helikopterekkel, drónokkal és telefoncellás ellenőrzéssel igyekeznek megakadályozni, hogy az olaszok vidéki házaikba menjenek. (Guardian, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér