Olaszországban először csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma

külföld
2020 április 05., 17:04
Kórházi dolgozók névre szóló maszkjai Cremonában
photo_camera Kórházi dolgozók névre szóló maszkjai Cremonában Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP
  • A legrosszabb napon, március 27-én még 969-en haltak meg koronavírusban, míg ma 525-en, ami két hete a legalacsonyabb napi adat. Eddig összesen 15887 áldozatról tudunk Olaszországban.
  • Ez már a második olyan nap, amikor kevesebb a használatban lévő intenzív ágy, mint előző nap.
  • Az viszont először fordult elő, hogy csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, igaz, csak 61 fővel, 28949-re.
  • Az igazoltan fertőzöttek száma 2972-vel nőtt egy nap alatt, ami még mindig jelentős, 3 százalékos emelkedés, de ez az arány kétszer ekkora volt még március 20-án. A diagnosztizált fertőzöttek száma ezzel túllépte a 91 ezret.
  • Szombat óta 819 embert nyilvánítottak gyógyultnak, összesen eddig majdnem 22 ezret.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője pozitívnak nevezte az elhunytak számának napi csökkenését. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken a kórházba szállítottak és intenzíven kezeltek száma. Hozzátette, hogy hetek óta először nem volt szükség a kórházi betegek más tartományba történő áthelyezésére Lombardiából, mivel a csökkenő számok miatt elegendő hely van a kórházakban. 

Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal felelőse szerint az adatok azt mutatják, hogy a járványgörbe elérte a tetőzést, és csökkenésnek indult. „Maradjatok továbbra is otthon” - üzente az olaszoknak, és megjegyezte, hogy az április 13-ig tartó kijárási korlátozás lejárta után megkezdődhet az úgynevezett második fázis, ami viszont nem jelenti az óvintézkedések teljes feladását. 

Úgynevezett szolidaritási asztal Nápolyban, ahonnan azok vehetnek, akik nem tudnák megvenni
photo_camera Úgynevezett szolidaritási asztal, ahonnan azok vehetnek, akik nem tudnák megvenni Fotó: CARLO HERMANN/AFP

A gócpontnak számító Lombardia kormányzója bejelentette, hogy hétfőtől 3,3 millió szájmaszkot osztanak szét ingyen. Ebből 300 ezret a gyógyszertárakban, a többit a városok különböző pontjain. Attilio Fontana tartományi elnök arra kérte a lakosokat, azok vegyenek át szájmaszkot, akik eddig még nem tudtak beszerezni. Akinek továbbra sem jut, azok sállal, kendővel takarják el orrukat, szájukat. 

Az 1,3 milliós Milánóban 900 ezer szájmaszkot osztanak szét. Ezzel egy időben kötelező lesz a szájmaszk használata az utcákon. Aki szájmaszk nélkül tartózkodik az utcán, azt 400 euró (több mint 140 ezer forint) bírságra ítélik. Ugyanezt bevezették Toszkánában is. Olaszország többi részén nem kötelező a továbbra is nehezen beszerezhető szájmaszk használata, ugyanakkor a nyitva tartó üzletek többségébe nem engednek be szájmaszk és védőkesztyű nélkül. 

A húsvéti ünnepek és a rendkívüli jó idő miatt tovább szigorították az ellenőrzéseket. Helikopterekkel, drónokkal és telefoncellás ellenőrzéssel igyekeznek megakadályozni, hogy az olaszok vidéki házaikba menjenek. (Guardian, MTI)