Pearl Harborhoz és 9/11-hez hasonlította az Egyesült Államok következő hetét a tisztifőrovos

Egészségügy
2020 április 05., 15:34
Jerome Adams a Fehér Ház sajtótájékoztatóján, április 3-án.
photo_camera Jerome Adams a Fehér Ház sajtótájékoztatóján, április 3-án. Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

„Minden valószínűség szerint ez lesz a legkeményebb és legszomorúbb hét az amerikaiak életében” – mondta Jerome Adams altengernagy, tiszti főorvos a Fox Newsnak adott interjújában vasárnap. A főorvos Pearl Harborhoz és a 2001. szeptember 11-i merényletekhez hasonlította a járvány várható berobbanását, hozzátéve, hogy ráadásul a kataszrófa most az egész Egyesült Államokban, mindenütt egyszerre történik.

Jerome Adams szerint a következő harminc nap döntő fontosságú lesz a járvány lelassításának szempontjából. Néhány helyen, ahol korán kezdett terjedni a vírus, már látszanak az intézkedések hatásai.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy az ország nagy része, becslése szerint kilencven százaléka korlátozza a mozgását, többnyire otthon marad, annak ellenére, hogy országos korlátozás nincs érvényben. (Az államok maguk hoznak intézkedéseket, ha hoznak.) Jellemzően közép-nyugati államokban, az amerikai mezőgazdasági termelés központjában nincsenek korlátozások: Nebraskában, Észak- és Dél-Dakotában, Iowában. Adams ezeknek az államoknak is azt javasolja, hogy tartsák otthon polgáraikat.

A tisztifőorvos 7-10 napon belül várja a járvány csúcsát az Egyesült Államokban. (Washington Post)