„Úgy szeretnék erről a Földről eltávozni, hogy a lehető legnagyobb mínuszt hagyjam magam után”

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Most, hogy átléptük valami beláthatatlan gazdasági válság küszöbét eszembe jutott egy 2011-es indexes film, amit Horváth Balázs és kollégánk, Botos Tamás készítettek. A történet főhőse Peer Krisztián költő, akit éppen egy hajszál választ el a teljes egzisztenciális összeomlástól. 

„Ha két lábon állunk a földön, akkor úgy járunk, mint a mesében. Először két lábon állunk a földön, aztán már térdig benne vagyunk, aztán derékig, aztán nyakig, és végül már moccanni sem tudunk.” 

Mondja a költő, és ennek megfelelően ő addigi élete során nem is volt hajlandó két lábbal a földön állni. A stratégia 2011-ig többé kevésbé működött, de akkor válaszúthoz érkezett. 

Peer filozófiája, hogy hagyományos értelemben vett munka helyett inkább kibekkel. A polgári létet elengedi, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a leveleket nem bontja fel, a számlákat nem fizeti, ahol tudja, ott próbálja megakasztani a bürokrácia fogaskerekeit, a túlélést szívességek és kölcsönök láncolata biztosítja. A villanyt és a gázt már kikapcsolták nála, a lakáshitelét jó ideje nem fizeti, a felgyülemlett tartozás kezelhetetlennek tűnik, látható bevételre kilátás sincs. Egy centire áll a hajléktalanságtól. 

Krisztián a filmben arról mesél, hogy gimnazista kora óta éli azt a gyökértelen, nomád életet, aminek a lényege, hogy két napnál soha nem tervez tovább. De 2006-ban úgy döntött, hogy valami gyökérféleséget ereszt: harminc éves lejáratú banki hitelt vett fel, amiből lakást vásárolt, majd nagyszabásúnak mondható felújítási munkába kezdett. Az állandó jövedelemmel nem rendelkező költőre ezek után rászakadtak a terhek, és a gazdasági világválság. Ahogy sok tízezer sorstársánál, úgy nála is elszállt a hitel, az adósság mértéke kezelhetetlenné vált, ezért úgy döntött, hogy szembe néz kilátástalannak tűnő helyzetével, kibontja leveleit és elmegy a bankba. Erről szól ez a tragikomikus film.

(2011, Indexvideó, 31 perc, Horváth Balázs, Botos Tamás.)

 A Videotéka rovat korábbi ajánlói itt elérhetők.   

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!