„Úgy szeretnék erről a Földről eltávozni, hogy a lehető legnagyobb mínuszt hagyjam magam után”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Most, hogy átléptük valami beláthatatlan gazdasági válság küszöbét eszembe jutott egy 2011-es indexes film, amit Horváth Balázs és kollégánk, Botos Tamás készítettek. A történet főhőse Peer Krisztián költő, akit éppen egy hajszál választ el a teljes egzisztenciális összeomlástól. 

„Ha két lábon állunk a földön, akkor úgy járunk, mint a mesében. Először két lábon állunk a földön, aztán már térdig benne vagyunk, aztán derékig, aztán nyakig, és végül már moccanni sem tudunk.” 

Mondja a költő, és ennek megfelelően ő addigi élete során nem is volt hajlandó két lábbal a földön állni. A stratégia 2011-ig többé kevésbé működött, de akkor válaszúthoz érkezett. 

Peer filozófiája, hogy hagyományos értelemben vett munka helyett inkább kibekkel. A polgári létet elengedi, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a leveleket nem bontja fel, a számlákat nem fizeti, ahol tudja, ott próbálja megakasztani a bürokrácia fogaskerekeit, a túlélést szívességek és kölcsönök láncolata biztosítja. A villanyt és a gázt már kikapcsolták nála, a lakáshitelét jó ideje nem fizeti, a felgyülemlett tartozás kezelhetetlennek tűnik, látható bevételre kilátás sincs. Egy centire áll a hajléktalanságtól. 

Krisztián a filmben arról mesél, hogy gimnazista kora óta éli azt a gyökértelen, nomád életet, aminek a lényege, hogy két napnál soha nem tervez tovább. De 2006-ban úgy döntött, hogy valami gyökérféleséget ereszt: harminc éves lejáratú banki hitelt vett fel, amiből lakást vásárolt, majd nagyszabásúnak mondható felújítási munkába kezdett. Az állandó jövedelemmel nem rendelkező költőre ezek után rászakadtak a terhek, és a gazdasági világválság. Ahogy sok tízezer sorstársánál, úgy nála is elszállt a hitel, az adósság mértéke kezelhetetlenné vált, ezért úgy döntött, hogy szembe néz kilátástalannak tűnő helyzetével, kibontja leveleit és elmegy a bankba. Erről szól ez a tragikomikus film.

(2011, Indexvideó, 31 perc, Horváth Balázs, Botos Tamás.)

 A Videotéka rovat korábbi ajánlói itt elérhetők.   

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér