A Fekete Halál pusztítása óta először bezárt a Szent Sír-templom

külföld
2020 április 06., 08:06

671 éve, vagyis az 1349-es pestisjárvány, a Fekete Halál óta először bezárt a jeruzsálemi Szent Sír-templom. A templom bejáratára vasárnap tettek lakatot, majd egy kis ablakon benyújtották a templomba bezárt papoknak a létrát is, amivel a zárhoz fel lehet mászni:

link Forrás

A templom Jeruzsálem óvárosának keresztény negyedében található. Itt látható a kereszténység két legszentebb helye, a domb, ahol Jézust a bibliai történet szerint megfeszítették, és az üres sír, ahonnan harmadnapon feltámadt. Már a 4. század óta van itt valamilyen templom, a területért mind a mai napig nagy harc van a különböző keresztény felekezetek között. Mármint szó szerint, 2002-ben például már abból botrány lett, hogy egy kopt szerzetes arrébb húzta a székét, hogy árnyékban ülhessen, de az eitóp keresztények ezt maguk ellen irányuló agresszióként értelmezték. A konfliktusban 11-en annyira megsérültek, hogy kórházi ápolásra szorultak.

A felekezetek közötti béke megőrzése érdekében a templom kulcsai nem is egy kereszténynél, hanem a 7. század óta egy szunnita muszlim családnál vannak, most is ők zárták rá a templomot a papokra.