A románoknál kiderült az összefüggés: több teszt, több új fertőzött, csökkentették is a számot

külföld
2020 április 06., 17:59

Ahhoz képest, hogy pár hete Romániában még azt tervezték, hogy tömeges tesztelést végeznek majd, most már szó sincs erről. Az akkor egészségügyi miniszter távozott, mert nem kezelte megfelelően a járványt, túl sok egészségügyi dolgozó fertőzödött meg. A miniszterelnök, Ludovic Orban pedig múlt csütörtökön már arról beszélt, hogy a tömegvizsgálat elmélete „hazug és hamis", mert más paraméterek szerint kell megbecsülni a fertőzöttek számát. 

A román kormányfő bejelentette azt is, hogy azért emelni szeretnék a naponta elvégzett tesztek számát. Addig 1500-2000 tesztet végeztek naponta (nálunk 1845 volt a maximum), ezt a hétvégére 3000-re akarta feltolni a román miniszterelnök, idővel pedig a duplájára. Az első lépés sikerült és - nyilván nem ettől függetlenül - jelentősen megugrott az új fertőzöttek száma is. 

Két napig ment a több tesztelés, aztán hirtelen bezuhant a vizsgálatok száma, vasárnap és hétfőn megint kevesebb tesztet végeztek. Azonnal be is jelentették, hogy Romániában második napja csökken az új koronavírusos fertőzések száma.  

  • szerda: 1955 teszt/215 új beteg
  • csütörtök: 1874 teszt/278 új beteg
  • péntek: 3174 teszt/445 új beteg
  • szombat: 4435 teszt/430 új beteg
  • vasárnap: 2531 teszt/251 új beteg
  • hétfő: 2346 teszt/193 új beteg

Olyan szempontból kétségtelenül biztatóak az adatok, hogy azért valamivel így is többet teszteltek, mint Orban bejelentése előtt, és ahhoz képest is alacsonyabbak a számok. 

Romániában összesen 4057 fertőzöttet tartanak nyilván, az áldozatok száma hétfőn este 168 volt. (Péntekhez és szombathoz képest a napi halálozási statisztika is javult.) 

Az utóbbi napokban jelentősen nőtt a súlyos megbetegedések száma. Míg egy héttel ezelőtt 33 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain, az elmúlt három napban számuk 36-tal, 22-vel, illetve 38-cal nőtt, és jelenleg 179-re ugrott - írja az MTI.

Romániába becslések szerint mintegy 250 ezren tértek haza márciusban, zömmel a legfertőzöttebb országokból. Őket kéthetes elkülönítésre kötelezték, ezt sokan nem tartják be. Hamarosan megkezdődik egyébként a román vendégmunkások visszaáramlása Nyugat-Európába, mert szükség van rájuk a mezőgazdaságban. Ezért chartergépeket indítanak értük. 

Klaus Iohannis román államfő hétfőn bejelentette, hogy Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot - írja az MTI. Szerinte Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. De ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét. 

Romániában március 16-án vezették be a 30 napos rendkívüli állapotot, bezárták az az oktatási intézményeket, egyszerűsítették az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozták az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás munkáját pedig csak a sürgős ügyekre korlátozták. A rendkívüli állapot idején katonai rendeletekkel korlátozták a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, és befagyasztották az energiaárakat.

Romániában a járvány kezdete óta 315 esetben indult bűnvádi eljárás a járványellenes intézkedések meghiúsítása miatt. Hétfő bejelentés szerint az előző 24 órában közel 9500 személyt bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegése miatt, a kirótt bírságok összege meghaladja a 21,73 millió lejt (1,62 milliárd forint).

Iohannis kitért arra is, hogy a költségvetésnek csökkennek a bevételei, és nőnek a kiadásai, ez pedig nehéz helyzet elé állítja a kormányt. Úgy vélte, több pénzt kell szánni az egészségügyre, és a szociális ellátásra, a kényszerszabadságokra és a munkanélküli segélyekre. Ehhez pedig szükségesnek tartotta a költségvetési hiány jelentős megnövelését. Hozzátette: a kormánynak alapos elemzést kell készítenie, és újra kell értékelnie a költségvetésnek mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalát.

Az államfő azt is elmondta: hogy a nehéz helyzetben szükség van a nemzetközi szolidaritásra. Ennek jegyében kedden 11 román orvos és hat asszisztens utazik Milánóba, hogy segítsen az olasz hatóságoknak a járvány leküzdéséért tett erőfeszítéseiben.

Klaus Iohannis arra is kitért, hogy jó ütemben folytatódik az orvosi eszközök beszerzése, amelyben magáncégek is segítik a kormányt. Bejelentette: ezen a héten az egészségügyi dolgozók számára 2,5 millió, a rendfenntartók számára ötmillió, a lakosság számára pedig nyolcmillió maszk, valamint az orvosoknak félmillió védőfelszerelés érkezik az országba.