Az ENSZ egyik vezetője világszerte betiltaná a vadállatpiacokat

Hogy a jövőben megelőzzük a hasonló járványokat, be kellene tiltani azokat a piacokat, ahol él és halott vadállatokat árulnak -mondta az ENSZ biodiverzitásért felelős vezetője, Elizabeth Maruma Mrema.

Azok után, hogy kiderült, hogy a koronavírus a vuhani vadállat piacról indult, ahol az emberek denevéreket, farkaskölyköket, kígyókat árultak, Kína betiltotta az ilyen jellegű piacokat. Az ENSZ vezetője szerint bizonyított, hogy az ebola járvány és a Nipah-vírus is vadállatok eladásával állt összefüggésben, csakúgy, mint Vuhan esetében.  

„Azt az üzenetet kapjuk most, hogy ha nem foglalkozunk a természettel, akkor majd ő foglalkozik velünk” - mondta Mrema.

Ugyanakkor hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy például Afrikában emberek millióinak megélhetése függ a vadállat piacoktól, és ha ezeket bezárnák, akkor az emberek illegális kereskedelembe kezdenének, ezzel akár a kihalás szélére sodorva veszélyeztetett állatfajokat. Mrema szerint meg kellene találni az egyensúlyt a betiltás és az engedélyezés között.

Jinfeng Zhou, a Kínai Biodiverzitás Megőrzéséért és a Zöld Fejlesztésért Alapítvány főtitkára szerint is állandóvá kellene tenni a vadon élő állatok piacának betiltását.

„Az emberi betegségek több mint 70 százaléka vadon élő állatokból származik, az elfogyasztásuk ráadásul a fennmaradásukat is veszélyezteti” - mondta Zhou. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.