Az ENSZ egyik vezetője világszerte betiltaná a vadállatpiacokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hogy a jövőben megelőzzük a hasonló járványokat, be kellene tiltani azokat a piacokat, ahol él és halott vadállatokat árulnak -mondta az ENSZ biodiverzitásért felelős vezetője, Elizabeth Maruma Mrema.

Azok után, hogy kiderült, hogy a koronavírus a vuhani vadállat piacról indult, ahol az emberek denevéreket, farkaskölyköket, kígyókat árultak, Kína betiltotta az ilyen jellegű piacokat. Az ENSZ vezetője szerint bizonyított, hogy az ebola járvány és a Nipah-vírus is vadállatok eladásával állt összefüggésben, csakúgy, mint Vuhan esetében.  

„Azt az üzenetet kapjuk most, hogy ha nem foglalkozunk a természettel, akkor majd ő foglalkozik velünk” - mondta Mrema.

Ugyanakkor hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy például Afrikában emberek millióinak megélhetése függ a vadállat piacoktól, és ha ezeket bezárnák, akkor az emberek illegális kereskedelembe kezdenének, ezzel akár a kihalás szélére sodorva veszélyeztetett állatfajokat. Mrema szerint meg kellene találni az egyensúlyt a betiltás és az engedélyezés között.

Jinfeng Zhou, a Kínai Biodiverzitás Megőrzéséért és a Zöld Fejlesztésért Alapítvány főtitkára szerint is állandóvá kellene tenni a vadon élő állatok piacának betiltását.

„Az emberi betegségek több mint 70 százaléka vadon élő állatokból származik, az elfogyasztásuk ráadásul a fennmaradásukat is veszélyezteti” - mondta Zhou. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér