Hét dolog, ami megmagyarázhatja kiemelkedően alacsony német halálozási adatokat

járvány
2020 április 06., 14:56

Németországban a hétfői adatok szerint 101 ezer megbetegedés mellett 1,6 százalékos a koronavírus halálozási aránya. Úgy tűnik, az egész világ legfejlettebb országai közül a németek  harcolnak leghatékonyabban a járvány ellen. A New York Times hétvégén hosszú cikkben elemezte, mi lehet a siker oka.

1. Még azelőtt kórházba kerülsz, hogy romlani kezdene az állapotod

A tudósítás szerint az otthonukban fekvő, súlyos tüneteket nem mutató betegeket is rendszeresen vizsgálják a lakásukra kiszálló orvosok. Egy vérvizsgálat alapján előre meg tudják mondani, kinek romlik várhatóan majd az állapota, és ezeket az embereket még idejében kórházba szállítják. A túlélés szempontjából nagyon sokat számít, hogy a beteg már akkor kórházi körülmények között legyen, mielőtt a rohamos állapotromlás elkezdődik.

2. Nagyon sokat tesztelnek

Németországban már január közepén elkezdték a saját tesztelési módszereiket tökéletesíteni, februárra pedig már bőven felhalmoztak a tesztekből, így mára heti 350 ezer embert tudnak megvizsgálni, hogy elkapta-e a vírust. Az egészségügyi dolgozókat kiemelten gyakran vizsgálják, hogy ne fertőzzenek meg másokat, és minél kevesebben essenek ki a munkából. Április végére már véletlenszerű ellenanyag-vizsgálatokat terveznek heti 100 ezres nagyságrendben, hogy lássák, hogy alakul a lakosság immunitása.

3. Végigkutatják a betegek kontaktjait

A lap egy bonni eseten keresztül vezeti végig, milyen komolyan veszik a kontakt-kutatást Németországban. Egy 22 éves tanár egy olyan rendezvényen járt február végén, ahonnan koronavírusos megbetegedést jelentettek. Az iskola, ahol dolgozott, azt kérte, hogy teszteltesse le magát, amikor pedig az eredménye pozitív lett bezárták az intézményt, és 235 további embert vizsgáltak meg, akik kapcsolatba kerülhettek a fiatal tanárral.

4. Bőven van hely az intenzív osztályokon

A német közegészségügyi rendszer ingyenes és jól felszeret. Az emberek nem félnek orvoshoz fordulni attól tartva, hogy adósságba verik magukat, mint például az Egyesült Államokban. Az országban január elején 28 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre lélegeztetőgéppel, mára az ágyak száma az átalakításoknak köszönhetően 40 ezer. A 28 ezeres arány is azt jelentette, hogy 34 lélegztetőgép jut 100 ezer emberre, ez az arány Olaszországban 12, Hollandiában 7.

5. Mindenkinek jut lélegeztető gép, nem csak a legsúlyosabb betegeknek

Mivel van kórházi kapacitás, ezért nem csak a legsúlyosabb betegeket tudják lélegeztetőgépre tenni, hanem azokat is, akiknél még csak számítanak rá, hogy romlani fog az állapotuk. A beszámoló szerint ez nagyon sokat javít a betegek túlélési esélyein.

6. Alacsonyabb a betegek átlagéletkora

Az első csoportos megbetegedések az Észak-Olaszországból vagy Ausztriából hazatérő síelők között észlelték. Ők jellemzően fiatalabb, sportosabb egészségesebb emberek; és úgy tűnik, hogy az idősebb korosztályok felé nem terjedt el olyan gyorsan a betegség, mint például Olaszországban. A német Covid-19-betegek átlagéletkora lényegesen alacsonyabb, mint a többi európai országban:  Németországban 49 év, míg Franciaországban és Olaszországban például 62 év az átlag.

7. Az emberek megbíznak a kormányban

A New York Times tudósítása szerint a kormány világosan kommunikált a járvánnyal kapcsolatban, az emberek bíznak a politikai vezetésben (Merkel kancellár népszerűsége a magasban), és betartják az érhetően elmagyarázott korlátozásokat.