Japánban is vészhelyzetet hirdethetnek

külföld
2020 április 06., 05:28

Vészhelyzetet hirdethetnek Japán egyes városaiban a következő napokban, írja a helyi sajtó. Japánban Kínán kívül az elsők közt bukkant fel a koronavírus még január végén, de eddig annak ellenére sikerült féken tartani a járványt, hogy itt kötött ki a Diamond Princess óceánjáró, amely hosszú ideig a Kínán kívül legnagyobb járványgóc volt.

Japánban van hagyománya a járványok miatti távolságtartásnak, a maszkviselésnek, a szigorú higiéniai szabályoknak, így egészen mostanáig sikerült alacsonyan tartani a fertőzések számát. Jelenleg összesen 3654 fertőzöttet tartanak nyilván. Az adatok azonban így is kifejezetten aggasztóak, mert közülük 961-et az elmúlt három napban regisztráltak, vagyis berobbanóban van a járvány ott is.

Abe Sindzó japán minisszterelnök várhatóan hétfőn jelentheti be a vészhelyzetet, bár a várakozások szerint az nem fog azonnal életbe lépni, és valószínűleg nem terjed majd ki az egész országra, csak az olyan nagyvárosokra, mint Tokió és Oszaka. A vészhelyzeti szabályok nagyob teret adnak a kormánynak a lakosság mozgását és a gazdasági tevékenységeket korlátozó intézkedések bevezetésére. Olyan teljes kijárási tilalmat viszont, mint ami Kínában volt, még ezzel a felhatalmazással se vezethet be egymaga a miniszterelnök. (Via BBC)