Japánban is vészhelyzetet hirdethetnek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vészhelyzetet hirdethetnek Japán egyes városaiban a következő napokban, írja a helyi sajtó. Japánban Kínán kívül az elsők közt bukkant fel a koronavírus még január végén, de eddig annak ellenére sikerült féken tartani a járványt, hogy itt kötött ki a Diamond Princess óceánjáró, amely hosszú ideig a Kínán kívül legnagyobb járványgóc volt.

Japánban van hagyománya a járványok miatti távolságtartásnak, a maszkviselésnek, a szigorú higiéniai szabályoknak, így egészen mostanáig sikerült alacsonyan tartani a fertőzések számát. Jelenleg összesen 3654 fertőzöttet tartanak nyilván. Az adatok azonban így is kifejezetten aggasztóak, mert közülük 961-et az elmúlt három napban regisztráltak, vagyis berobbanóban van a járvány ott is.

Abe Sindzó japán minisszterelnök várhatóan hétfőn jelentheti be a vészhelyzetet, bár a várakozások szerint az nem fog azonnal életbe lépni, és valószínűleg nem terjed majd ki az egész országra, csak az olyan nagyvárosokra, mint Tokió és Oszaka. A vészhelyzeti szabályok nagyob teret adnak a kormánynak a lakosság mozgását és a gazdasági tevékenységeket korlátozó intézkedések bevezetésére. Olyan teljes kijárási tilalmat viszont, mint ami Kínában volt, még ezzel a felhatalmazással se vezethet be egymaga a miniszterelnök. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér