Megpróbáljuk kideríteni, hogy tervezik-e felmérni a járvány valós méreteit

POLITIKA
2020 április 06., 08:21

Müller Cecília tisztifőorvos a hétvégén már arra figyelmeztetett, bogy Budapesten elszabadulhat a járvány, tömeges megbetegedések jöhetnek. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ezért próbáljuk megtudni, hogy tervezik-e szélesebb körben felmérni, hogy valójában hány fertőzött lehet, különös tekintettel arra, hogy már a hivatalos tájékoztatás szerint is bizonyosan sokkal több, mint ahányan hivatalosan nyilván tartanak. Ezért első két kérdésünk egyből erre vonatkozik:

  • A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett tájékoztatásuk szerint tájékoztatásában külön kiemelte, hogy "a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek". Több országban is széles körű teszteket terveznek, de a szakértők szerint egy reprezentatív mintán végzett szerológiai tesztekkel is felmérhető volna a járvány tényleges mérete. Terveznek-e ilyen teszteket végezni?
  • Magyarországon a járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint 22282 tesztet végeztek, talán egyetlen nap volt, amikor kétezernél többet. Összesen hány tesztet lennének képesek elvégezni egy nap?

Napokon át tettük fel újra és újra azt a kérdést, hogy az igazolt fertőzöttek között hány orvos, ápoló, mentős van. Erre végül Gulyás Gergely miniszter adott választ a szombati kormányinfón. De nem ez az egyetlen lényeges adat ezzel kapcsolatban. Vannak olyan egészségügyi dolgozók, akik munkájukból adódóan fertőzöttekkel kerültek kapcsolatba, így a protokoll szerint járványügyi megfigyelés alá esnek, és ez idő alatt el kell különülniük - vagyis egy időre kiesnek a munkából. Így hát most arra vagyunk kíváncsiak,

  • hány orvos, ápoló, mentős van járványügyi megfigyelés alatt, és esik ki így pillanatnyilag a munkából?

A visegrádi országok közül Csehország felajánlotta, hogy átvesznek betegeket Franciaországtól, és védőfelszerelést is küldött, Lengyelország orvosokat ajánlott fel. A következő kérdések erre vonatkoznak:

  • A magyar kormány felajánlotta-e más országoknak, hogy átveszünk betegeket?
  • Keresték-e ilyen kéréssel a magyar kormányt más országok?
  • Segítünk-e védőfelszerelésekkel más országokat?
  • Küldtünk magyar orvosokat Olaszországba? Kért-e ilyet Olaszország, vagy ajánlott-e ilyen segítséget a magyar kormány?