Németországban április 19. után fokozatosan enyhítenének a járványügyi korlátozásokon

külföld
2020 április 06., 10:57

A német kormány arra készül, hogy a koronavírus-világjárvány 2021-ig is elhúzódik, de 2020. április 19. után Németország legtöbb régiójában fokozatosan enyhítik a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozásokat - egyebek mellett ez derül ki a német belügyminisztérium tervezetéből. A dokumentum, melyet a Reuters meg is szerzett, azt a célt szolgálja, hogy az új fertőzések számát minél alacsonyabban tarthassa az ország, miközben az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba.

Ennek egy eleme például az, hogy kötelező lesz maszkot hordani vonatokon, buszokon, gyárakban és középületekben, és kiépítenek egy rendszert arra is, hogy egy napon belül megtalálják egy-egy új fertőzött közeli kontaktszemélyeit, majd a fertőzötteket és a konktaktszemélyeiket otthonaikban vagy esetleg hotelekben hatékonyan elszigeteljék. A német belügy szerint ezekkel az intézkedésekkel az egy fertőzött által átlagosan megfertőzött emberek számát 1 alatt lehet majd tartani úgy is, hogy fokozatosan feloldják a korlátozásokat.

A tervek szerint a kijárási korlátozás április 19-re tervezett vége után kinyithatnának a boltok, edzőtermek és éttermek, enyhítenének a határellenőrzésen, és bizonyos tartományokban újra kinyitnának az iskolák is. A tömegrendezvényekre vonatkozó tilalom azonban továbbra is érvényben maradna. (Reuters)