Távozik a lengyel miniszterelnök-helyettes, aki ellenezte, hogy a járvány ellenére is megtartsák az elnökválasztást

külföld
2020 április 06., 12:11

Lemondott hétfőn Jaroslaw Gowin lengyel kormányfőhelyettes, tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter. Közölte azonban, hogy az általa vezetett párt, az Egyetértés (Porozumienie) továbbra is tagja marad a kormánykoalíciónak.

photo_camera Jaroslaw Gowin Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Gowin az utóbbi napokban ellenezte, hogy a május 10-re kiírt államfőválasztást a koronavírus-járvány tükrében is az eredeti időpontban rendezzék meg, ezért nem értett egyet a levélben történő szavazás általános alkalmazásával sem. Ezt a megoldást a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt javasolta az idei elnökválasztásra vonatkozóan, és hétfőn szavazott volna róla a szejm. A témát azonban végül nem tűzték napirendre, a 460 fős alsóházban 228 képviselő mellette, ugyanannyian viszont ellene szavaztak, hárman tartózkodtak.

A PiS tervezetét ő nem, de az Egyetértés képviselőinek többsége támogatni fogja - mondta Gowin. Közölte: Jadwiga Emilewicz fejlesztési minisztert, az Egyetértés tagját javasolta a kormányfőhelyettesi posztra maga helyett a miniszterelnöknek.

Gowin és a sajtóértekezleten vele együtt felszólaló Emilewicz aláhúzták: a járványhelyzetben a lengyelek egészségügyi és gazdasági biztonságával foglalkozó, stabil kormányra van szükség.

Jaroslaw Gowin azt is közölte: aznap olyan alkotmánymódosítási javaslatot nyújtanak be, amelynek értelmében a járványhelyzet miatt két évvel később tartanák meg az elnökválasztást. Andrzej Duda jelenlegi elnök addig tisztségében maradna, két év múlva viszont nem indulhatna újból a választáson.

Gowin már múlt pénteken ezt a megoldást szorgalmazta a elnökválasztásra vonatkozó PiS-indítvány alternatívájaként. Javaslatát közlése szerint támogatta aláírásával Mateusz Morawiecki és a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski is. Az összes ellenzéki párt viszont jelezte: ellenezni fogják Gowin tervezetét. Az alkotmány módosításához a lengyel parlamentben kétharmados többségre van szükség, amivel a PiS által vezetett, az Egyetértés mellett még a Szolidáris Lengyelország nevű kispártból álló konzervatív koalíció nem rendelkezik.

Kaczynski szerint a választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené, a levélben történő szavazás lebonyolítása viszont teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve. Az alkotmány olyan módosítását, amely nem egy, hanem több évvel hosszabbítaná meg a jelenlegi államfő megbízatását, Kaczynski a helyzet másik lehetséges megoldásaként említette.

A járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva az összes ellenzéki párt a választások elhalasztását követeli. Felmérések szerint jelenleg Andrzej Duda egyértelműen a szavazás fő esélyese. (MTI)