Válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be az I. kerületben

Közleményt adott ki az I. kerületi önkormányzat, mely szerint V. Naszályi Márta polgármester hétfőn kerületi intézkedéscsomagot jelentett be a koronavírus-járvány hatásainak csökkentése érdekében. 

Az intézkedések részeként egy darab mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak ingyen minden háztartásnak. Emellett válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be, azaz három hónapon át 100 ezer forintra* egészítik ki a rászorulók, azaz a gyermeküket egyedül nevelők, a munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, a munkájukat a járvány miatt elveszítők, az egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, a minimálnyugdíjasok, illetve azoknak a gyermekeseknek a jövedelmét, kiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget. Ilyen válságkezelő alapjövedelem bevezetését országszerte szorgalmazta a Párbeszéd, melynek V. Naszályi Márta is tagja. 

Ezen kívül három hónapos fizetési moratóriumot adnak lakásbérlőiknek és üzletbérlőiknek, amennyiben ezt kérik. Azoknak a vállalkozóknak, akiknek már be kellett zárniuk az üzletüket és igényt tartanak rá, jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak fel – a minimum bérleti díj pedig 10 ezer forintra módosul.

Az eseti települési támogatás összegét felemelik évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra, ezt mindegyik kerületi lakó kérvényezheti, és 15 ezer forintra emelik a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.

* Frissítés: A cikk megjelenése után az önkormányzat jelezte, hogy tévedés volt a közleményükben, és nem százezer forinttal, hanem százezer forintra egészítik ki a rászorulók jövedelmét. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.