Válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be az I. kerületben

gazdaság
2020 április 06., 16:42

Közleményt adott ki az I. kerületi önkormányzat, mely szerint V. Naszályi Márta polgármester hétfőn kerületi intézkedéscsomagot jelentett be a koronavírus-járvány hatásainak csökkentése érdekében. 

Az intézkedések részeként egy darab mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak ingyen minden háztartásnak. Emellett válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be, azaz három hónapon át 100 ezer forintra* egészítik ki a rászorulók, azaz a gyermeküket egyedül nevelők, a munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, a munkájukat a járvány miatt elveszítők, az egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, a minimálnyugdíjasok, illetve azoknak a gyermekeseknek a jövedelmét, kiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget. Ilyen válságkezelő alapjövedelem bevezetését országszerte szorgalmazta a Párbeszéd, melynek V. Naszályi Márta is tagja. 

Ezen kívül három hónapos fizetési moratóriumot adnak lakásbérlőiknek és üzletbérlőiknek, amennyiben ezt kérik. Azoknak a vállalkozóknak, akiknek már be kellett zárniuk az üzletüket és igényt tartanak rá, jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak fel – a minimum bérleti díj pedig 10 ezer forintra módosul.

Az eseti települési támogatás összegét felemelik évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra, ezt mindegyik kerületi lakó kérvényezheti, és 15 ezer forintra emelik a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.

* Frissítés: A cikk megjelenése után az önkormányzat jelezte, hogy tévedés volt a közleményükben, és nem százezer forinttal, hanem százezer forintra egészítik ki a rászorulók jövedelmét.