Válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be az I. kerületben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Közleményt adott ki az I. kerületi önkormányzat, mely szerint V. Naszályi Márta polgármester hétfőn kerületi intézkedéscsomagot jelentett be a koronavírus-járvány hatásainak csökkentése érdekében. 

Az intézkedések részeként egy darab mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak ingyen minden háztartásnak. Emellett válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be, azaz három hónapon át 100 ezer forintra* egészítik ki a rászorulók, azaz a gyermeküket egyedül nevelők, a munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, a munkájukat a járvány miatt elveszítők, az egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, a minimálnyugdíjasok, illetve azoknak a gyermekeseknek a jövedelmét, kiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget. Ilyen válságkezelő alapjövedelem bevezetését országszerte szorgalmazta a Párbeszéd, melynek V. Naszályi Márta is tagja. 

Ezen kívül három hónapos fizetési moratóriumot adnak lakásbérlőiknek és üzletbérlőiknek, amennyiben ezt kérik. Azoknak a vállalkozóknak, akiknek már be kellett zárniuk az üzletüket és igényt tartanak rá, jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak fel – a minimum bérleti díj pedig 10 ezer forintra módosul.

Az eseti települési támogatás összegét felemelik évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra, ezt mindegyik kerületi lakó kérvényezheti, és 15 ezer forintra emelik a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.

* Frissítés: A cikk megjelenése után az önkormányzat jelezte, hogy tévedés volt a közleményükben, és nem százezer forinttal, hanem százezer forintra egészítik ki a rászorulók jövedelmét. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér