A magyar kormány mindeközben a Magyar Közlönyben trollkodik és gúnyolódik az Európai Unióval vírusügyben

Egészségügy
2020 április 07., 06:56

Miközben elvileg mindenki vállvetve küzd a koronavírus fenyegetése ellen, a magyar kormány  a hivatalos közlönyben mutatta meg, ők hogyan képzelik az összefogást legszorosabb szövetségeseikkel. 

A Magyar Közlöny vasárnapi számában publikálta a kormány a 92/2020. (IV. 6.) számú rendeletét, ami a vírus elleni védekezéssel összefüggő költségvetési módosításokról szól, például a járvány elleni védekezési alap létrehozásáról. 

A “poént” a rendelet szövegét követő mellékletben rejtették el. Itt három táblázat szerepel. Az első a járványellenes alap bevételi forrásait és kiadásait mutatja. A második a gazdaságvédelmi alap forrásait és tervezett kiadásait. A harmadik pedig így néz ki:

 Ha kis kijelzőn nézed és nem tudod elolvasni az eredetit a táblázat fejlécében az “Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja forrásai és kiadásai a 2020. évi központi költségvetésben” felirat szerepel, a vonatkozó összeg pedig nulla. 

A táblázat tehát azt sugalmazza, hogy az EU semmivel sem segíti a magyar vírusellenes védekezést. 

Ezt a sugalmazás ebben a formában nem igaz. 

Az Európai Bizottság három héttel ezelőtt ebben az itt olvasható levélben közölte a magyar kormánnyal, hogy a gyors vírusügyi segítség keretében azonnali támogatásként 37 milliárd eurót oszt ki a tagországok között. Fontos, hogy nem új pénzről és közvetlen készpénzátutalásról van szó. Ennek részben az az oka, hogy a Bizottság azt szerette volna, hogy a tagállamok minél gyorsabban szabadon elkölthető pénzhez jussanak. Ezért azt a megoldást választották, hogy az EU-támogatások előfinanszírozása címén az Uniótól a tagországoknak már korábban kifizetett, egyéb projektekre szánt, de még fel nem használt összegeket felszabadították, hogy az országok azokat azonnal elkölthessék bármilyen, a járvány elleni védekezéssel összefüggő új egyéb célra. A Magyarországra jutó ilyen összeg a levél szerint 861 millió euró, vagyis 310 milliárd forint.

Ez tehát olyan EU-pénz, ami már "Magyarországon van" és a kormány lehetőséget kapott rá, hogy bármilyen, a védekezéssel összefüggő célra szabadon elköltse. 

A levélben azt is megírták, hogy ezen az összegen felül a Magyarországnak 2020-ra járó előfinanszírozási összegből 607,7 millió eurót (219 milliárd forintot) a tervezettnél előbb, márciusban és április elején szintén átutalnak. Ez is olyan összeg, amit eredetileg már odaítéltek ugyan más projektekre, de a rendkívüli körülmények miatt az Unió lehetővé tettte, hogy az ország a kormány szándékai szerinti védekezési célra költse most el.

Az pedig valószínűleg kreatív trollkodástörténeti mérföldkő, hogy egy kormányzat hivatalos közlönyben trollkodjon, ezek ugyanis elvileg a világ legszárazabb sajtótermékei, hiszen kizárólag jogszabályokat, történyeket, rendeleteket publikálnak bennük.