Csehországban a parlament szavazott a szükségállapot meghosszabbításáról

A 102 képviselővel ülésező cseh parlament nagy többséggel, 90 támogató és öt ellenző arányban, megszavazta a szükségállapot meghosszabbítását április 30-ig. A voksolás előtti felszólalásában Andrej Babis miniszterelnök megígérte, hogy 

a kormány a szükségállapotot semmiképpen sem fogja kihasználni hatalma és pozíciói megerősítéséhez, és csak addig lesz érvényben, amíg azt a rendkívüli helyzet megköveteli.

Bár a szavazáson biztosították a kormányt, az ellenzék az azt megelőző vitán bírálta a kabinet járványkezelését. Kritizálták többek közt, hogy nem következetes a tájékoztatás, a kormány képviselői gyakran egymásnak ellenmondóan nyilatkoznak. Az országos válságstábot irányító belügyminiszter válaszában bocsánatot kért.

"Elismerem, hogy sok dologban nem jártunk el helyesen vagy ideálisan,"

mondta Jan Hamácek belügyminiszter. A szavazást követően a kormányoldal és az ellenzék is egyetértett abban, hogy amennyiben szükség lesz újabb intézkedésekre, a parlament újra összeül. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.