Csehországban a parlament szavazott a szükségállapot meghosszabbításáról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 102 képviselővel ülésező cseh parlament nagy többséggel, 90 támogató és öt ellenző arányban, megszavazta a szükségállapot meghosszabbítását április 30-ig. A voksolás előtti felszólalásában Andrej Babis miniszterelnök megígérte, hogy 

a kormány a szükségállapotot semmiképpen sem fogja kihasználni hatalma és pozíciói megerősítéséhez, és csak addig lesz érvényben, amíg azt a rendkívüli helyzet megköveteli.

Bár a szavazáson biztosították a kormányt, az ellenzék az azt megelőző vitán bírálta a kabinet járványkezelését. Kritizálták többek közt, hogy nem következetes a tájékoztatás, a kormány képviselői gyakran egymásnak ellenmondóan nyilatkoznak. Az országos válságstábot irányító belügyminiszter válaszában bocsánatot kért.

"Elismerem, hogy sok dologban nem jártunk el helyesen vagy ideálisan,"

mondta Jan Hamácek belügyminiszter. A szavazást követően a kormányoldal és az ellenzék is egyetértett abban, hogy amennyiben szükség lesz újabb intézkedésekre, a parlament újra összeül. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér