Olaszországban és Spanyolországban is lassul a járvány terjedése

külföld
2020 április 07., 16:31

Az ország teljes járványügyi zárlat alá vétele óta, azaz egy hónapja nem azonosítottak olyan kevés új koronavírusos beteget egy nap alatt Olaszországban, mint kedden, amikor 880 fővel nőtt a fertőzöttek száma - közölte az olasz polgári védelem.

A koronavírus-járványnak kedden 606 újabb halálos áldozata volt Olaszországban, ami kevesebb, mint a tegnapi 636 haláleset, de több a vasárnap mért 525 fős növekménynél. A mai nappal 17127-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

A másik fontos adat, hogy a mai napon a vírusfertőzésből felgyógyulók 1555 fős száma jóval meghaladta az újonnan megbetegedettekét.

A járványügyi görbe elkezdett lefelé ívelni - fogalmazott Angelo Borelli, a polgári védelem vezetője keddi sajtótájékoztatóján. Borelli ugyanakkor hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy ne kellene továbbra is szigorúan betartani a járványügyi intézkedéseket. Giovanni Rezza az olasz Közegészségügyi Hivatal vezetője kijelentette, "attól, hogy sikerült lenyomni a járványgörbét, a vírus még nem tűnt el", és hogy valószínűleg az egyelőre kevesebb diagnosztizált beteget számláló déli tartományok sem valószínű, hogy megmenekülnek a járványtól.

A polgári védelem minden eszközzel el akarja kerülni, hogy a csökkenő számokon felbátorodva az olaszok felhagyjanak az óvintézkedések tiszteletben tartásával. Húsvétra tovább szigorítják a kijárási korlátozás ellenőrzését. 

Spanyolország

Spanyolországban az elmúlt 24 órában mind az új fertőzöttek (5478), mind az új halálozások (743) számában emelkedés mutatkozott, de a spanyol egészségügyi hatóságok továbbra is úgy látják, a járvány terjedése továbbra is lassul. Az ellentmondást az oldja fel María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa szerint, hogy a hétvégi esetekről szóló jelentések csúszva érkeztek be az adatokat feldolgozó központba.

A január 31-én azonosított első eset óta eddig 140 510 fertőzöttet szűrtek ki az országban. A halálos áldozatok száma pedig mára elérte a 13 798-at. (Guardian/MTI)