Spanyolország az alapjövedelem bevezetését tervezi

külföld
2020 április 07., 08:24
Nadia Calvino, spanyol gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes
photo_camera Nadia Calvino, spanyol gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Nadia Calviño gazdasági miniszter a La Sexta csatorna televíziós adásban jelentette be, hogy a spanyol kormány alapjövedelem bevezetését tervezi annak érdekében, hogy segítse a koronavírus-járvány miatt pénzügyileg nehéz helyzetbe került állampolgárait. 

Ha tényleg bevezetik, Spanyolország lesz az első Európában. Calviño mindenesetre nagyon eltökéltnek tűnt, és azt mondta, hogy olyan gyorsan lépnek, amilyen gyorsan lehet, és nem csak a krízis idejére tervezik, hanem azon túlmenően is. Pontos dátumot a miniszter ezzel együtt még nem mondott. 

Calviño a terv részleteiről nem beszélt, csak annyit mondott, hogy az illetmény illeszkedne az egyes családok életkörülményeihez. Annyit tudni csak, hogy minden kötelezettségtől mentes havi jövedelemről van szó. 

Spanyolországot március 14-én zárták le a koronavírus-járvány miatt. Azóta az éttermek, bárok, szállodák is bezártak. 135 ezer regisztrált fertőzött van az ország, és 13 ezer ember életét követelte idáig a vírus. 

Finnországban 2019-ben kísérleteztek a formulával. Akkor 2000 munkanélkülieknek járt alapjövedelem, és sikerült is javítani életminőségükön és egészségi állapotukon, de többségük továbbra is munkanélküli maradt. (Business Insider)