Spanyolország az alapjövedelem bevezetését tervezi

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Nadia Calvino, spanyol gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettesFotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Nadia Calviño gazdasági miniszter a La Sexta csatorna televíziós adásban jelentette be, hogy a spanyol kormány alapjövedelem bevezetését tervezi annak érdekében, hogy segítse a koronavírus-járvány miatt pénzügyileg nehéz helyzetbe került állampolgárait. 

Ha tényleg bevezetik, Spanyolország lesz az első Európában. Calviño mindenesetre nagyon eltökéltnek tűnt, és azt mondta, hogy olyan gyorsan lépnek, amilyen gyorsan lehet, és nem csak a krízis idejére tervezik, hanem azon túlmenően is. Pontos dátumot a miniszter ezzel együtt még nem mondott. 

Calviño a terv részleteiről nem beszélt, csak annyit mondott, hogy az illetmény illeszkedne az egyes családok életkörülményeihez. Annyit tudni csak, hogy minden kötelezettségtől mentes havi jövedelemről van szó. 

Spanyolországot március 14-én zárták le a koronavírus-járvány miatt. Azóta az éttermek, bárok, szállodák is bezártak. 135 ezer regisztrált fertőzött van az ország, és 13 ezer ember életét követelte idáig a vírus. 

Finnországban 2019-ben kísérleteztek a formulával. Akkor 2000 munkanélkülieknek járt alapjövedelem, és sikerült is javítani életminőségükön és egészségi állapotukon, de többségük továbbra is munkanélküli maradt. (Business Insider)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér