Több dolgozó és beteg megfertőződött, lezárták a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászatát

járvány
2020 április 07., 10:20

Járványügyi zárlatot rendeltek el a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályán hétvégén, miután több egészségügyi dolgozó és beteg is koronavírussal fertőződött - értesült az Index.

A lap a kórháztól mindeddig nem kapott választ kérdéseire, de Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján megerősítette az információikat. 

Müller részleteket nem közölt. Csak annyit mondott, hogy ha egy kórházi osztályon tömeges megbetegedés fordul elő, az osztály nem tud több beteget fogadni, nem tudja izolálni a fertőzötteket, vagy bármi más okból a betegellátásban valamiféle zavar mutatkozik, akkor a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt, ahol a betegek ellátása zavartalanul folyhat tovább. 

Az Index azt írja, a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati centrumában 45 ágyon kezelnek belgyógyászati, gasztroenterológiai, diabetológia, endokrinológia és anyagcsere betegségekkel küzdő betegeket. Információik szerint a múlt héten legalább 5 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív az osztályon, és több betegnél is kimutatták a vírus jelenlétét. Az osztálytól teljesen elkülönítetten működő 40 ágyas, krónikus belgyógyászati osztályt azonban nem érinti a fertőzés. 

A járványügyi zárlat azt jelenti, hogy új betegeket nem vehetnek fel, de a nem fertőzött fekvőbetegeket tovább ápolják. Azokat a dolgozókat, akiknél felmerülhet a gyanú, hogy elkaphatták a fertőzést, kéthetes szabadságra küldték. Az egészségügyi személyzetet más osztályokról kell pótolni.