Koronavírus-számok Magyarországon 12.03.
Elhunytak + 182 Σ 5 324
Kórházban - 39 Σ 7 693
Fertőzöttek + 6 635 Σ 231 844
Tesztek + 26 044 Σ 1 876 274

Több dolgozó és beteg megfertőződött, lezárták a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászatát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Járványügyi zárlatot rendeltek el a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályán hétvégén, miután több egészségügyi dolgozó és beteg is koronavírussal fertőződött - értesült az Index.

A lap a kórháztól mindeddig nem kapott választ kérdéseire, de Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján megerősítette az információikat. 

Müller részleteket nem közölt. Csak annyit mondott, hogy ha egy kórházi osztályon tömeges megbetegedés fordul elő, az osztály nem tud több beteget fogadni, nem tudja izolálni a fertőzötteket, vagy bármi más okból a betegellátásban valamiféle zavar mutatkozik, akkor a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt, ahol a betegek ellátása zavartalanul folyhat tovább. 

Az Index azt írja, a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati centrumában 45 ágyon kezelnek belgyógyászati, gasztroenterológiai, diabetológia, endokrinológia és anyagcsere betegségekkel küzdő betegeket. Információik szerint a múlt héten legalább 5 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív az osztályon, és több betegnél is kimutatták a vírus jelenlétét. Az osztálytól teljesen elkülönítetten működő 40 ágyas, krónikus belgyógyászati osztályt azonban nem érinti a fertőzés. 

A járványügyi zárlat azt jelenti, hogy új betegeket nem vehetnek fel, de a nem fertőzött fekvőbetegeket tovább ápolják. Azokat a dolgozókat, akiknél felmerülhet a gyanú, hogy elkaphatták a fertőzést, kéthetes szabadságra küldték. Az egészségügyi személyzetet más osztályokról kell pótolni.  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!