Karácsony azt kérte, hogy tartsák fenn a kijárási korlátozást még egy hónapig

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"A kormány minden ellenkező híresztelés ellenére partnerként tekint az önkormányzatokra," kezdte a főpolgármesterrel és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével tartott közös sajtótájékoztatót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azért hívta meg Karácsony Gergelyt, és Szita Károlyt a szerdai kormányülésre, mert a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozások szombaton lejárnak. Gulyás szerint kiemelten fontos az együttműködés, 

"mert a mostani helyzet nem hetekig, hanem hónapokig tarthat még."

A főváros eddig is sokat tett a védekezésért, és kész együttműködni a kormányzattal, tette hozzá Karácsony. Bár máshogyan értelmezik a kabinettel, hogy hogyan jutnak el hozzá az információk Budapest vezetéséhez, de nagy előrelépés, hogy meghívták a kormányülésre. Karácsony úgy látja, és ezt kérte a kabinettől, hogy 

a jelenleg érvényes korlátozó intézkedéseket még egy hónapig fenn kell tartani.

Hozzátette: a döntést a kormány hozza majd meg, "a főváros mindent megtesz, hogy azt majd végrehajtsák." A főpolgármester azt kérte a kormánytól, hogy a gazdasági és társadalmi válságkezelés érdekében működjön együtt az önkormányzati szövetségekkel. A válasz pozitív volt, mondta, egy hónapos felkészülést kaptak a tervek kidolgozására. 

Nem lenne ördögtől való a most érvényben levő szabályok szigorítása sem,

vélekedett Szita Károly. Több polgármester is jelezte, hogy megjött a jó idő, lazult a fegyelem. A kijárási korlátozáson túl Karácsonyhoz hasonlóan ő is segítséget kért a kormánytól, hiszen a városok a 2020-as költségvetések elkészítésénél nem erre a helyzetre készültek. Hozzátette: minden megyei jogú városnak át kell alakítania büdzsét, hogy forrást tudjanak biztosítani a gazdaság újraindítására. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!