Meghalt John Prine

ZENE
2020 április 08., 10:52

73 éves korában meghalt John Prine, az amerikai folk/country egyik legismertebb előadója, generációjának egyik legnagyobb hatású dalszerzője. Halálát a koronavírus következtében fellépett komplikációk okozták, a múlt héten került kórházba. 

link Forrás

A nap folyamán rengeteg egykori zenésztárs, köztül Bruce Springsteen is megemlékezett Prine-ról, aki arról írt, hogy John és ő közösen voltak az 'új Dylan-ek' a hetvenes években, és hogy a legszeretetreméltóbb fickó volt a világon, egy igazi nemzeti kincs. 

photo_camera Fotó: Rich Fury/AFP

A vietnámi háború idején Németországban teljesített katonai szolgálatot, hazatérését követően az egyik kiemelkedő alakja lett Chicagóban a megújuló folk színtérnek. Aztán egy klubban Kris Kristofferson énekes-színész kiszúrta magának, és Prine-nal hamarosan szerződést kötött az Atlantic Records, amely első lemezét 1971-ben jelentette meg. Ez, a John Prine című album komoly dicséretet kapott a kritikusoktól, az anyagon számos olyan dal szerepelt, amely később repertoárja alappillérévé vált: az Angel from Montgomery, a Paradise és a Sam Stone, utóbbi egy kábítószerfüggő vietnámi veterán leépüléséről szól. Ezeket a dalokat később számos előadó feldolgozta. John Prine-t Bob Dylan is az egyik kedvencének nevezte. Ahogy egy több mint tíz évvel ezelőtti interjúban fogalmazott, "Prine maga a tiszta prousti egzisztencializmus. Középnyugati lelki utazások az n-ediken. És gyönyörű dalokat ír" 

link Forrás

A hetvenes években számos további lemeze jelent meg, közönsége szélesedett, zenei skálája a folktól a country-n át az americanáig terjedt, sok-sok humorral vegyítve. A nyolcvanas években saját lemezkiadót alapított Oh Boy Records néven, albumai aztán már itt jelentek meg. Első Grammy-díját 1991-ben kapta The Missing Years című lemezéért, majd 2005-ben ismét díjazták a Fair and Square című albumáért. Tavaly decemberben megkapta az életműdíjnak megfelelő Grammy Lifetime Achievement Awardot. 1998-ban túlélt egy rákbetegséget, aminek a következtében hangja mélyebb lett, 2013-ban egy újabb rák miatt a bal tüdejét kellett eltávolítani. (MTI, BBC)