Trump zöld utat adott az amerikai cégeknek a Hold bányászására

külföld
2020 április 08., 04:44

Donald Trump aláírta azt a rendeletet, mely az amerikai holdbányászat elindítását célozza. A Guardian cikke szerint az elnöki rendelet teljesen világossá teszi, hogy az Egyesült Államok nem amolyan globális közjóként tekint a világűrre, és épp ezért lehetővé teszi az amerikai cégek számára, hogy nyersanyagokat és ásványi anyagokat bányásszanak ott, bármiféle ezt szabályzó nemzetközi szerződés vagy megállapodás megléte nélkül.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban 2020. április 7-én
photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Trump által aláírt rendelet szerint az amerikaiaknak joguk van az űrbeli nyersanyagok kereskedelmi célú feltárására, kinyerésére és felhasználására. A rendelet kitér arra is, hogy az USA soha nem írta alá azt az 1979-es, Hold-egyezményként ismert szöveget, mely szerint minden űrbeli tevékenységet a nemzetközi jog kell szabályozzon. Az amerikai kongresszus 2015-ben pedig elfogadott egy törvényt, ami kimondta, hogy az amerikai cégek használhatják a Hold felszínéről, illetve aszteroidákból kinyert anyagokat.

A végrehajtó rendelet szerint ráadásul az Egyesült Államok minden olyan nemzetközi kísérletet ellenezni fog majd, ami arra irányul, hogy a nemzetközi jog alapján akadályozza a Holdról kibányászott nyersanyagok elvitelét a bolygóról. És később ugyanez lesz a helyzet a Mars, illetve más bolygók esetében is, ha azok felszínén is reálissá válik a feltárás és a kitermelés.

Mint a cikk megjegyzi, a Trump-kormány hozzáállása a Hold bányászatához sokban hasonlít ahhoz, ahogy a földi nyersanyagokkal és erőforrásokkal bánnak: a kormány az elmúlt években számos környezetvédelmi előírást lazított fel vagy törölt el, és hatalmas szövetségi területeket nyitottak meg olaj- és földgáz-kitermeléshez. Csak míg az amerikai feltárási és bányászati lehetőségekre azonnal le is csapott a szén- és olajipar, addig egyelőre nem világos, hogy a holdbéli lehetőségekre mely vállalkozások fognak ráugrani.

Trump elnöki ciklusának kezdete óta lelkesen foglalkozik a világűr kérdésével, a bányászat mellett a haderő is érdekli: tavaly jött létre a Space Force nevű egység a hadseregen belül, mely kiemelten ezzel a témával foglalkozik a jövőben.