A korábbinál nagyobb területen fehéredik a Nagy-korallzátony

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A korábbiaknál is nagyobb területen figyelhető meg korallfehéredés a Nagy-korallzátonyon, írja a New York Times a jelenséget négy éve folyamatosan feltérképező Terry Hughes beszámolója alapján. Az ausztrál professzor megfigyelései szerint idén már a zátony teljes 2500 kilométeres hosszán megfigyelhető a jelenség, olyan területeken is, ahol most először tapasztalt ilyet.

Az óceán táplálékláncában és élőhelyként is rendkívül fontos Nagy-korallzátony pusztulását a globális felmelegedés, az óceánok hőmérsékletének folyamatos emelkedése okozza. Az óceánok nyelik el az üvegházhatású gázok fogságába esett hő 93 százalékát, és így átlag 40 százalékkal gyorsabban melegednek, mint hat éve becsülték.

Ez a felmelegedés egyre gyakrabban okoz fehéredést. Hughes szerint míg a 2002-ben tapasztalt korallfehéredés után a következőig 14 év telt el, az elmúlt öt évben ez már a harmadik súlyos fehéredés.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér