A korábbinál nagyobb területen fehéredik a Nagy-korallzátony

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A korábbiaknál is nagyobb területen figyelhető meg korallfehéredés a Nagy-korallzátonyon, írja a New York Times a jelenséget négy éve folyamatosan feltérképező Terry Hughes beszámolója alapján. Az ausztrál professzor megfigyelései szerint idén már a zátony teljes 2500 kilométeres hosszán megfigyelhető a jelenség, olyan területeken is, ahol most először tapasztalt ilyet.

Az óceán táplálékláncában és élőhelyként is rendkívül fontos Nagy-korallzátony pusztulását a globális felmelegedés, az óceánok hőmérsékletének folyamatos emelkedése okozza. Az óceánok nyelik el az üvegházhatású gázok fogságába esett hő 93 százalékát, és így átlag 40 százalékkal gyorsabban melegednek, mint hat éve becsülték.

Ez a felmelegedés egyre gyakrabban okoz fehéredést. Hughes szerint míg a 2002-ben tapasztalt korallfehéredés után a következőig 14 év telt el, az elmúlt öt évben ez már a harmadik súlyos fehéredés.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!