A teljes magyar felnőtt népesség hét százaléka vesztette el már a munkáját a járvány alatt

gazdaság
2020 április 09., 07:43

Magyarország teljes felnőtt lakosságának hét százaléka vesztette el a munkáját a koronavírusjárvány miatt, derült ki az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből. Vizsgálataik szerint legnagyobb arányban az alapfokú képzettségűeket sújtotta a válság, körükben 13 százalék vesztette el mostanra a munkáját.

A munkájukat elvesztők körében felülreprezentáltak a nők - 13 százalékban vesztették munkájukat, illetve a legfeljebb középfokú végzettségűek és a családosok - ez a két csoport 10-10 százalékban érintett.

Az Ipsos adataiban is megmutatkozik, hogy a közösségi távolságtartás, az otthonról dolgozás leginkább a felsőfokú végzettségűek kiváltsága. Míg az alapfokú végzettségűeknek csupán 8 százaléka dolgozik részben vagy teljesen otthonról, a diplomások abszolút többsége, 51 százaléka otthonról dolgozik már. Az alapfokú és középfokú végzettségűek többsége (50, illetve 43 százaléka) ugyanúgy bejár a munkahelyére, mint a járvány előtt. Így jelenleg az ország munkavállalóinak 40 százaléka még mindig bejár a munkahelyére, 21 százalékuknál most változik a munkarend, 31 százalék dolgozik otthonról.