Bulgária: nyitva lesznek a templomok húsvétkor, mert „sok az elcsüggedt ember”

külföld
2020 április 09., 15:47
photo_camera Fotó: Hristo Rusev/NurPhoto via AFP

„A koronavírus-járvány ellenére Bulgáriában nyitva lesznek a templomok húsvétkor, mert sok az elcsüggedt ember” - jelentette be csütörtökön az ország miniszterelnöke az MTI tudósítás szerint. Bojko Boriszov ugyanakkor arra kérte a lakosságot, hogy inkább maradjon otthon és ott imádkozzon. 

„Nehéz döntés volt, de állok a bírálóim elé. A püspökök azt mondták nekem, hogy sok a nekikeseredett hívő, ezért egyszerűen nem zárathattam be a templomokat” - mondta Boriszov sajtótájékoztatóján.

Mladen Marinov belügyminiszter közölte, hogy a templomok körül a rendőrség fokozottan ügyel majd a rendre és arra, hogy a hívek kellő távolságot tartsanak egymástól.

A nagyobb templomok szertartásait élőben fogja közvetíteni a bolgár köztévé.

Az ortodox egyház tudatta, hogy ezúttal nem oszt fűzfaágakat, ami szokása virágvasárnapokon, és lemondását erről „nem kis kompromisszumnak” minősítette.
A bolgár közösségi médiában az egyházat nem kevés bírálat éri amiatt, hogy a járvány ellenére nyitva vannak imaházai, engedi, hogy a hívek ikonokat csókolgassanak a templomokban, és egyetlen kanalat használjanak úrvacsoránál, áldozásnál.

Bulgáriában a járvány miatt elrendelt szükséghelyzetet május 13-ig meghosszabbították, és megtiltották, hogy kettőnél több felnőtt együtt legyen. Csütörtöki adatok szerint a járványnak eddig 611 bizonyított fertőzöttje van és 24 halottja. (MTI)