Maruzsa Zoltán: Az érettségi megtartását javasoljuk, de csak a felvételizőknek, és csak írásbelikkel

oktatás
2020 április 09., 10:02

Az érettségi vizsgák megtartását javasolja a kormánynak a veszélyhelyzet idejére felállított oktatási akciócsoport - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Azonban azoknak, akik idén nem felvételiznek felsőoktatási intézménybe, a javaslat szerint nem lenne kötelező az érettségi vizsga.

- hangsúlyozta az államtitkár. Az érettségitől visszalépő diákok kiesésével összesen 73 ezer érettségizővel kalkulál a javaslat.

Azoknak pedig, akik érettségiznek, a járvány elleni óvintézkedésként csak írásbeli vizsgát kéne tenniük, a szóbelik elmaradnának

- hangzik az akciócsoport javaslata. Maruzsa Zoltán hozzátette: csak azoknak a diákoknak szerveznének szóbelit, akik sajátos nevelési igényük miatt nem tudnának írásban számot adni a tudásukról, illetve azoknak, akik más okból akadályoztatottak az írásbeli vizsgázásban. Ezzel 32 ezerről 4500 körülire csökkenhet majd a szóbeli vizsgák száma.

Maruzsa hozzátette, az írásbeliket úgy kellene lebonyolítani, hogy tíz diáknál nem ül több egy teremben. Erre van elég hely is, minden iskolaépület rendelkezésre áll - közölte az államtitkár.

Az érettségi időszak az előre tervezettek szerint május 4-én kezdődne, és a tervek szerint 11 napig tartana.

Az oktatási akciócsoport javaslatáról jövő szerdán dönthet majd a kormány.