Maruzsa Zoltán: Az érettségi megtartását javasoljuk, de csak a felvételizőknek, és csak írásbelikkel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az érettségi vizsgák megtartását javasolja a kormánynak a veszélyhelyzet idejére felállított oktatási akciócsoport - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Azonban azoknak, akik idén nem felvételiznek felsőoktatási intézménybe, a javaslat szerint nem lenne kötelező az érettségi vizsga.

- hangsúlyozta az államtitkár. Az érettségitől visszalépő diákok kiesésével összesen 73 ezer érettségizővel kalkulál a javaslat.

Azoknak pedig, akik érettségiznek, a járvány elleni óvintézkedésként csak írásbeli vizsgát kéne tenniük, a szóbelik elmaradnának

- hangzik az akciócsoport javaslata. Maruzsa Zoltán hozzátette: csak azoknak a diákoknak szerveznének szóbelit, akik sajátos nevelési igényük miatt nem tudnának írásban számot adni a tudásukról, illetve azoknak, akik más okból akadályoztatottak az írásbeli vizsgázásban. Ezzel 32 ezerről 4500 körülire csökkenhet majd a szóbeli vizsgák száma.

Maruzsa hozzátette, az írásbeliket úgy kellene lebonyolítani, hogy tíz diáknál nem ül több egy teremben. Erre van elég hely is, minden iskolaépület rendelkezésre áll - közölte az államtitkár.

Az érettségi időszak az előre tervezettek szerint május 4-én kezdődne, és a tervek szerint 11 napig tartana.

Az oktatási akciócsoport javaslatáról jövő szerdán dönthet majd a kormány.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér