Minden lakót letesztelnek a Rózsa utcai idősek otthonában

Egészségügy
2020 április 09., 18:23

Péntek reggel a budapesti Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonának minden lakóját letesztelik, és a tünetmentes, de fertőzött dolgozóknak is karanténba kell vonulniuk -- válaszolta megkeresésünkre a Városháza. A VI. kerületi intézményben több dolgozó is megfertőződött, ők otthoni karanténba kerültek.

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján arról számolt be, a terézvárosi, Rózsa utcai idősotthonban „kevesebb mint 10, de jelentős számú a betegségszám”. 

Úgy értesültünk, a dolgozók jelentős része lehet fertőzött, ezért megkerestük a fővárost, ahonnan azt a választ kaptuk, eddig hiába kérték a kormányt, hogy valamennyi fővárosi idősotthonban teremtsék meg a tesztelés lehetőségét, így végül ők maguk végeztetik el a szükséges feladatokat.

„Hat olyan lakót már teszteltünk, akik tüneteket mutattak, de a mentőszolgálat gyorstesztje negatív eredményt hozott. Az eddigi tesztelés eredményére figyelemmel a fenntartó Fővárosi Önkormányzat a mai napon intézkedett minden további lakó teszteléséről is. A teszt előkészítéséhez szükséges feltételek (étkezési és dohányzási korlátozás stb.) miatt a mintavételre holnap reggel fog sor kerülni” - írták válaszukban. „A tünetmentes fertőzöttek elkülönítésre kerülnek, míg ha tünetek jelentkeznek a lakókon, a megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek”.

Április 3-án Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere jelentette be, hogy egy XVII. kerületi, Pesti úti idősotthon öt lakója elkapta a koronavírus-fertőzést, és további 13 lakó kórházba került a fertőzésre utaló tünetekkel. Ezután a főváros saját forrásból 200 tesztet végzett el a dolgozók és azon lakók körében, akik kapcsolatba kerültek a tüneteket produkálókkal. Április 9-én aztán Karácsony Facebook-posztjából kiderült, hogy ő is a sajtótájékoztatóról értesült a friss fertőzésekről, hiába ígérték meg neki a szerdai kormányülésen, hogy „a főváros végre megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől”.

„A Rózsa utcai idősotthon a múlt hét végén értesítette a Fővárosi Önkormányzatot arról, hogy egy beteg tüneteket mutat, őt elvitte a mentő, majd egy másik idős beteg is kórházba került, aki meg is halt. Amikor értesült a főváros a pozitív tesztjéről, azonnal a nyilvánossághoz fordult” - írja a főváros nekünk írt válaszában.